|
Ez egy nagyon finom joghurtos barackos, epres torta.
Babapiskóta alappal és oldallal. |
|
|
|
Ez pedig a hamvas öszibarack-krémleves!! össze kell
turmixolni öszit (akár konzerv , akár friss) hozzáönteni megfözött vanilia
pudingot. Vanilis cukrot még esetleg, meg kis tejszint.. Jól összeturmixolni.
Igaz csemege ha gofrival táláljuk!! |
|
|
|
Epertorta csokis keksz alappal!
másfél csomag györi csokis kekszet össze kell törni, olvasztott vajjal
összekeverni (kb 7 dkg), lenyomkodni a forma aljába, hütőbe tenni 1-2 órára.
3 db 2dles joghurt (akár natúr édes (danone) akár gyümölcsös izű),
izlésszerint cukor bele. Ehhez a mennyiséghez 1 csomag étkezési zseltin kell (25
gr os csomagban lehet venni)
ezt kb 2,5 dl vizzel feolvasztjuk, picit hűtjük és hozzáöntjük a
joghurthoz.
beleteszünk akármilyen gyümölcsöket. néha felverek 2 dl tejszint és úgy
forgatom hozzá, de néha csak úgy folyékonyan hozzáöntöm.
mehet az egész a formába, hütöbe. igazán akkor finom ha elözö este
elkészitjük, nagyon jó állagú lesz ebéd utánra!!
el sem tudjátok képzelni, hogy megpuhul a keksz és milyen jó lesz! |
|
|
|
A Cora-ban vettünk fincsi rákokat. Elvileg igy ahogy van
enni lehetett volna, de mi megsütöttük... |
|
|
|
készen vett rák nyársakat meggrilleztünk a kertben. Piritós, paradicsom, meg kis öntet fogyott hozzá. |
|
|
|
Rigójancsi torta 7 dl liter tejszint felverek géppel. Vizzel felmelegitek 1 csomag étkezési zselatint (kb 2,5 dl viz, esetleg
picit több).
beizesitem a tejszint tetszés szerinti porcukorral és kakaóporral.
(általában nesquik kakaóval)
beleöntöm a feloldott zselatin kb 3/4ét!! Nem mindet! Óvatosan összeforgatom.
A piskótával kibélelt formába öntöm. amint picit dermedt ráteszem a
tetejére is a piskótát.
tortabevonóval leöntöm.
hütöm. |
|
|
|
Rumos-mandulás-mogyorós golyó Ét torta bevonó megolvasztva
tejszinnel, kis tejjel és kis vajjal (2 csoki, kb 1 dl tejszin, 1-2 dl tej,
4 dkg vaj)
Belekeverek porcukrot izlés szerint, rumot illetve rum aromát.
És végül "süritem" a darált mogyoróval, mandulával.. sokszor teszek hozzá
darált kekszet is, mert olcsóbb... de lényeges a sok mogyoró, mandula benne
(ehhez az adaghoz kb 20 dkg magot veszek összesen és kb 20-30 dkg darált
keksz került bele)
beleforgatom darált cuccokba
hűtöm |
|
|
|
Gofri gyümölcsös túróval |
|
|
|
Óvári-szelet sertéskaraj kilapitva, só, bors. Rá piritott
gomba (hagymaát dinsztelni, rá a gomba, hirtelen párolni, szépen megbarnul),
ezt is lehet izesiteni, ki hogy akarja. Erre jöhet a sonka szelet, erre
pedig a szelet óvári sajt (könnyen olvadó, ehhez tuti tényleg)
nagyon pici vizet öntök alá (talán még fél deci sem), be a sütöbe, amire
a viz elpárolog, a hús megsül, a sajt megolvad. Ha kezd a sajt barnulni és
még "sok" lé van, lekanalazom és sütöm még egy picit igy, már nagyobb
lángon. |
|
|
|
Péntek esti buli választékának egy része. Rákos és füstölt
lazacos sushik. Volt ezen kivül kaviáros is. |
|
|
|
Itt látható több fajta "falat" is. Pl mentás-metélőhagymás
falatok füstölt lazaccal, illetve csirkés falatok áfonya dzsemmel és
tojással. |
|
|
|
|
|
Főtt marhahús tárkonyos sárgarépa körettel
(répát szeletelni, húslevessel felönteni, megfőzni. Amikor félig puha,
beletenni a tárkonyt. Ha megpuhult, tojássárgájával elkevert tejszinnel
süriteni. (ezt már a lezárt, nem forrásban lévő répába önteni) |
|
|
|
Harcsapaprikás túróscsuszával
Természetesen házi, általam gyúrt tésztával a csusza |
|
|
|
Krémes kalács a hivatalos neve. igazából nem
krém ez benne, de fincsi kakaós töltelék Tészta:
60 dkg liszt
2 tojássárgája, 2 evőkanál étolaj,
6 dkg cukor,4 dl tej
pici só, 5 dkg élesztő
Krém:
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 cs. van. cukor
3 evőkanál kakaó
A tésztához felfuttatjuk az élesztőt a langyos cukros tejben, összegyúrjuk
a többi hozzávalóval., és 1/2 órát pihentetjük. Elöször nagyon ragad de ez
csak 2-3 perc, ahogy veszi fel a lisztet, jó tészta lesz belöle. Ezután
a tésztát 6 részre vágjuk. Téglalap alkúra nyújtjuk mindegyiket, és
megkenjük a kakós krémmel. Összehajtjuk-feltekerjük hármat -hármat
összefonunk. Ezután 1/2 órát megint pihentetjük (ez a hivatalos, én egy órát
pihentettem..sokkal jobb!!) Sütés: melegitett sütőben, 1-2 fokozat között
30 percet sütöttem. Ha elkészült, először kemény, aztán a göztöl, saját
magát megpuhitja! 10perc múlva már tapintható a különbség.
Sütés közben elég sok töltelék ki szokott folyni, de ez ILYEN, viszont
hihetetlenül finom.
frissen melegen a legjobb, de másnap (föleg
megmikrózva kicsit ) i snagyon jó! |
|
|
|
Békitő kiflik (Stahl recept) hihetetlen
finom!! Bár nagyon sokat sütöttem már, de az a top 5-be bekerüt!!
puha mint a kalács és isteni--- föleg egy kis lekvárral, kakaóval.. (32
db-hoz:
62 dkg liszt
2 tojás
10 dkg cukor
2,5 dl tej, ebben megolvasztani 12 dkg vajat. Bele 1 kanál cukor.
Belemorzsolni -ha kicsit hült- a 2,5 dkg élesztőt. Futtatni, majd
összeállitani a lisztes tojásos cukros hozzávalókkal. (azaz gyúrni)
majd keleszteni fél -3/4 órát.
2 részre vágni.
karikára nyújtani, félbe, még félbe , azokat is és azokat is.. szóval igy 16
db lesz az egyik karikánkból.-
feltekerni (vastag végétől indulva a vékony "csúcsa" felé)
keltetni (én 1/2 órát hagytam), kenni tojással, meleg sütöben, kis fokozaton
kb 15 perc alatt szép arany-barnára sütni...
olyan puha a végerdmény mint egy kalács!!)
|
|
|
|
Szülinapomra kreáltam magamnak egy tiramisu
tortát.. |
|
|
|
|
|
|
|
Leveles tésztába csomagolt afrika harcsafilé
tepsibe téve és kb 30 perc alatt pirosra sütve |
|
|
|
Brokkolis camembertes palacsinta
főzökbesamell mártást, amint lezártam beledarabolok camembertet.
teszek valamennyit a palacsintára, majd rá a főtt brokkoli meg a
camembert darabok.. rá megint egy kis besamell. Összecsukomn és megpakolom
még mindennel.
(másik verziója: a camembert, besamell ugyanigy alapja, de sonka meg
gomba van benne) |
|
|
|
Anyu szülinapjára készült, barackos túrótorta
(kb 70 dkg túró, cukor, citromhéj, 5 dl tejszin felverve, 1 csomag étkezési
zselatin, fél doboz görög felezett barack.. mindez piskótára pakolva) |
|
|
|
Grillezett csirkecomb
darabok+hagyma+paprika+szalonna... hihetetlen, de a csirkecomb kb. 20 perc
alatt puhul meg rajta!! |
|
|
|
Nagyon egyszerű keksztorta
Az itt látható adaghoz kell 2 kis doboz tejföl. Kb decinként egy vaniliás
cukorral izesitjük (ki hogy óhatja)
Kenünk egy kicsit az edény, kehely akármi aljára, majd kekszet fektetünk
rá.. ismét tejföl, ismét keksz és igy tovább..
Tetejére krém kerüljön. Le kell fedni, hűtőbe tenni. 4-5 óra múlva már
puhulgat, de igazán 10-12 óra múlva a finom!
Ez az alaprecept. Lehet tenni gyömölcsöt a tetejére tálalás előtt, lehet
a telfölt izesiteni, fahéjjal, gyömölccsel stb.. mindenkinek a fantáziájára
bizom.. Én ezt az alapizesitést szeretem. |
|
|
|
Joghurtos gyümölcs saláta felvertem 3 dl
tejszint, belekevertem vmennyit fözés nélküli vanilia pudingporból (ez
besüriti), 2 kis dobozos natúr joghurt, porcukor.
ebbe mindenféle gyümölcs. (konzerv mandarin, vegyes gyümölcs
konzerv, alma, eper, meggy és kivi voltak az enyémben)
másnap nem annyira finom mert a gyümölcsök levet engednek és a sürü krém
leveses lesz.
szóval frissen az igazi!! |
|
|
|
Csirkemell rákkal
csirkemellet vékonyan felszeletelek, rá só, bors. Megsütöm.
Közben koktélrákot pár pillanatig sütök kis olajon (1-2 perc), majd a
kész csirkemellre pakolom őket. Reszelek rá sajtot és ráolvasztom..
Legjobb snidlinges tejföllel (na meg petrezselymes burgonyával) |
|
|
|
Szilvás lepény
5 tojás, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg
liszt, 0,5 dl rum, 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg szilva, a szóráshoz
fahéjas porcukor
A cukrot habosra kikeverjük a vajjal, egyenként hozzáadjuk a tojások
sárgáját, majd felváltva apránként a lisztet és a kemény habbá felvert tojás
fehérjét, végül a vaníliás cukrot és a rumot.
A tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, tetejét dúsan megrakjuk a
megmosott, lecsurgatott, kimagozott, félbevágott szilvával.
Előmelegített sütőben, közepes tűznél aranysárgára sütjük.
Ha kihűlt, kockaformára vágjuk, tetejét meghintjük fahéjas porcukorral.
(Nem csak szilvával jó: alma, sárga- vagy őszibarack, cseresznye, meggy is
használható hozzá, sőt befőtt, vagy mélyhűtött gyümölcs is megfelel.)
kb 30-40 perc sütés
- 24 x 30-as tepsiben
|
|
Kürtös kalács / Dubravecz Emese
1 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
3 dkg éleszt ő
50 dkg liszt
egy csipet só
2 tojás
10 dkg olvasztott margarin
2 ek. cukor
reszelt citromhéj
a kenéshez (ízlés szerint):
kristálycukor
dió vagy fahéj
olvasztott vaj
A tésztához langyosítsd meg a tejet, tedd bele a vaníliás cukrot,
morzsold bele az élesztőt.
Futtasd fel kb. 8-10 perc alatt, ezután állítsd össze a tésztát: egy nagy
tálban keverj el 50 dkg lisztet egy csipetnyi sóval, a tojással, az
olvasztott margarinnal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a felfuttatott
élesztővel.
Néhány percig dagaszd robotgéppel, hogy jól formázható, kemény tésztává
álljon össze.
Langyos helyen, letakarva egy óráig keleszd, majd lisztezett gyúródeszkán
kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtsd ki.
Egy fadorongot, vagy a folpack keménypapír belsejét fedd be teljesen
alufóliával és kend be olvasztott vajjal.
A tésztából hosszában vágj 3 cm-es csíkokat, és spirál alakban tekerd a
dorongra úgy, hogy egy kis réteg az előzőn legyen, vagyis fedje.
Kend be a tésztát vizes ecsettel és forgasd meg kristálycukorban (a
cukrot ízesítheted dióval vagy fahéjjal is).
Tedd egy kivajazott tepsibe és 20 percig süsd.
Félidőben locsold meg olvasztott vajjal, és szórd meg cukorral. Ha kész
csúsztasd le a dorongról.
- megfeleztem az adagot, mert kevesebbet akartam, vagyis csak egy kalácsot
- vajazott őzgerinformára tekertem a tésztát, és jól rányomkodtam, ahogy
Böbsi-nél láttam
-
- diós cukorba forgattam
|
|
pozsonyi kifli 60 dkg liszt, 20 dkg margarin,
10 dkg vaj, 2 dl tejföl, 4 tojássárgája. ezeket összegyúrjuk.
Én 4 részre szoktam vágni, ezeket egyenként kör alakúra nyújtom. és igy 8
felé vágom egy kört, ezeket a kis háromszögeket töltöm meg és tekerem fel.
töltelék: 20 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 4 tojásfehérje felverve
(ebbe forgatjuk bele a diós cukros vmit)
150 celsiuson 30 percig sütöm |
|
|
|
dubary sertésszelet
karajt kilapitok, , elősütöm mindkét oldalát.(sózva borsozva). leteszem
tepsi aljára. ráteszek sós vizben majdnem totál megfőtt karfiolt, Erre
ráöntögetem a besamell mártást amit sajttal izesitettem, sóval , borssal.
erre , azaz az egész tetejére sajtot teszek. sütömben megsütöm. kb 3/4 óra..
azt hiszem. |
|
|
|
harcsa saslik sörtésztában harcsa,
baconszalonna, hagyma felváltva. sürü palacsinta tésztát kell
késziteni, de csak a tojás sárgájával . A fehérjét fel kell verni. A tésztát
sörrel kell higitani. Végén a felvert tojásfehérjét bele keverjük óvatosan.
Ebbe mártjuk a saslikokat és bő forró olajban kisütjük. Isteni finom. |
|
|
|
SÜNDISZNÓ KRUMPLI félbe kell vágni a
krumplikat. Mellé teszük a 2 oldalára vmit vékonyat , pl kis fakanalak (én
kinai pálcikát használtam) hogy nehogy végig /szétvágjuk a krumplit..és
nekiállunk kb 1,5 mm-enként keresztbe bevágni..látszik a képen hogy
hogyan...
Meg kell sózni, borsozni. Én az alját is sóztam.
Vajazott tepsibe teszem, olvasztott vajjal meglocsolom, bekenem. kb 200 C
sütőbe teszem.
10 perc után újra kenem vajjal.
kb 30 perc sülés kell hogy megpuhuljon, de nyilván függ a krumplik
nagyságától. H apuha, kiveszem és megszórom reszelt sajt, zsemlemorzsa+egy
kis pirosparika keverékkel.. visszateszem és rásütöm.
ISTENI FINOM..
ui: lehet variálni foghagymával bekenni, szalonnát rá stb... |
|
|
|
|
|
Pudingos szelet (de néha almával is töltöm, itt
is fele ilyen fele olyan)
Tésztához: 5 dl finomliszt, 0,5dl kristálycukor, 1ek
vaniliáscukor, 2 db tojássárgája, 20 dkg szobameleg margarin.
A kremhez: 3,5 dl tej, izles szerint cukor, 1 cs fözös
vaniliapuding.
Elkeszites:
A tésztához valokat összedolgozzuk, majd az egeszet kb 20 percre hidegre
tesszuk. (elvileg de nem mindig szoktam)
Megfözzuk a pudingot, izesitjuk kedvunk szerint cukorral. A
tesztát / ha tudjuk/ kisodorjuk, ha nem, akkor kis gömböket formálunk
belöluk, es kb 2mm vastagon kibeleljuk vele a tepsit.
A kihult vaniliakremmell megtöltjuk öket, majd egy tésztalappal
befedjuk. A suti szeleit jol összedolgozzuk, hogy pontosan zárjon.
200C-fokra elömelegitett sutöbe tesszuk , majd kb 15-perc alatt, kisse
pirosra sutjuk. Azonnal meghintjuk egy szita, vagy porcukorszoro
segitsegevel jo vastagon vaniliås porcukorral.
|
|
egy 3 éves kislány születésnapjára készitett
tortám... csupa csupa csokitorta, marcipán bevonattal... |
|
|
|
ANYÁK NAPI TORTA |
|
|
|
gyereknapi kincsesláda-
torta |
|
|
férjem
szülinapjára készült, 1 kg marcipán, 28 tojásból piskóta, 20 tojás van a
fözött vajaskrémes töltelékben :-) a végeredmény 4-5 kg... |
|
|
|
HÁZI KENYÉR
VÉGY EGY JÓ KIS BÚBOS KEMENCÉT... MÉRJ KI 60 DKG LISZTET, 2 KISKANÁL
SÓT. 3 DKG ÉLESZTŐT FUTASS FEL KIS CUKORRAL ELKEVERT 1,5 DL TEJBEN. eZT ÖNTSD BELE A LISZTBE+ 1,5 DL VIZET IS. DAGASZD BE. HAGYD KELNI 40
PERCET. GYÚRD
ÁT, FORMÁZD, KELESZD ÚJABB 20 PERCET. VÁGD MEG A TETEJÉT ÉLES
KÉSSEL 2 HELYEN, KEND MEG KIS VIZZEL A TETEJÉT ÉS TEDD BE A JÓL FELFÜTŐTT
KEMENCÉCBE. ZÁRD RÁ AZ AJTÓT ÉS 1 ÓRA MÚLVA VEDD KI. KEND MEG ISMÉT
VIZZEL , TAKARD LE EGY RONGGYAL, VÁRJÁL KB 20 PERCET.. SZELETELD FEL.. |
|
|
|
Alex
2. szülinapjára
készült torta..35 tojsából piskóta+főzött csokis vajkrém...
1 kb marcipán+vmennyi cukormassza..... |
|
|
|
TESÓM SZÜLINAPJÁRA
KÉSZÜLT.. |
|
|
|
RÉPA
TORTA! (RÉPA MUFFIN) Nagyon gyorsan elkészül és a répa izét nem érezni!
Sok ismerösömmel megkóstoltattam, aki óckodtak tőle, mert répa--Mondanom sem
kell: imádják!!
Hozzávalók:
5 dl liszt, 5 dl reszelt répa (nem árt ha az aprólyukun reszeljük, de
készitettem már úgyis, hogy a nagy lyukuval volt reszelve), 3 dl étolaj, 4
egész tojás, 2,5 dl cukor (vagy csak 2 dl és 2-3 evőkanálnyi méz..sokat dob
az izén, de nem dominál a méz), 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbona, izlés szerinti mennyiségű fahéj.
Elkeverem a tojásokat, cukrot, mézet, étolajat (fél perc sincs),
beleteszem a lereszelt répát, lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat
(szóval minden mást)
Én muffin formákban szoktam sütni,kb. 20 db jön ki ebből az
adagból, de ez függ muffin mérettől is.
180 C-os sütöben sütöm, kb 14-15 perc lehet. Lényeg, hogy nem szabad
szárazra sütni!! Ez a szive- lelke! Fogpiszkálóval kell próbaszúrást végezni
és ha nem ragad már rá a tészta akkor jó!
Akkor a legfinomabb amikor kihült már!
Ha sima tespiben sütjük, akkor elvileg 180 C-on 40-45 perc van irva, de
nyilván függ attól mekkora tepsibe tettük, milyen vastag vagy vékony...
|
|
|
|
|
MÉZES KRÉMES
Beleütök egy fazékba egy egész tojást, rá 3 dkg zsirt, 1
kiskanál
szódabikarbónát, 2 nagy evőkanál mézet, 15 dkg cukrot, 4 kanál tejet.
Folyamatosan kevergetjük tűz fölött. Amikor elkezd forrni,
onnantól 4-5 percig kell kislángon kevergetve főzni.
Ha kész, lezárjuk, beleteszünk 37 dkg lisztet. Általában
fakanállal elkeverhető, csak a végén nehezebb. Nem szabad megvárni, hogy
kihüljön és majd utána belekeverni! Egyből forrón kell!
Majd 3 részre vágni, nyújtani, sütni. Kb 1,5 mm vékonyra kell
nyújtani!! Sütni 170 fokon kb 4-5 percig kell.
Krém: 5 dl tejben , 4 púpos kanál búzadarát megfőzünk.
Kihűtjük. Egy tálban kikeverünk 18 dkg vajat vagy margarint, 5 nagykanál
porcukrot, 1-2 vaniliás cukrot. Összekeverjük a kihült tejbegrizzel.
Megtöltjük a kihült lapokat. Tetejére jön egy csokimáz:
5 kanál cukrot, 2 kanál kakaót, 3 kanál vizet beleteszünk egy lábosba,
felfőzzük lassú tüzön (végülis csak a cukrot kell elolvasztani) Ha kész,
lezárjuk egyből beleteszünk 5 dgk vajat. ezt öntjük a kész süti tetejére.
Pár óra múlva puhul meg. Én este sütöm, másnapra jó..
Ha mindent jól szervezek 1 óra alatt totál kész van! |
ALEX
NÉVNAPI TORTÁJA (Ő RENDELTE EZT A FAJTÁT) |
|
|
|
epres
Charlotte-torta anyu szülinapra |
Hozzávalók: 30-40 dkg eper kis cukorral
turmixolva. 2-2.5 dl epres joghurt. 5 dl tejszin. 1 csomag étkezési
zselatin. Porcukor. Piskóta. Lekvár.
Lekváros piskóta tekercset kel késziteni. Felvágni fél-1 cm -es
darabokra. kirakni vele egy kifolpackozott tálat.
Fel kell verni az 5dl tejszint. Belekeverni az eperturmixot, joghurtot.
Zselatint feloladni 3 dl vizben. (tűzön melegitve, de forralni nem kell)
Ha kicsit visszahült a zselatin, belekeverjük a porcukorral készre
izesitett epres tejszinhabba.
Keverjük-keverjük, hogy homogén legyen.
Beleöntjük a piskóta tekerccsel kibélelt tálba. tetejére is piskóta
tekercset teszünk. (ha egyszerüsiteni akarjuk, akkor a tetejére sima
piskóta kerül)
Hűtöben hagyjuk megdermedni. Majd óvatosan tálra boritjuk. (én előtte egy
kicsit forró vizben tartom a tálat, mert a zselatin fellazul a szélén igy) |
|
|
|
dórinak a 4. szülinapjára készült
csokitorta |
|
|
|
DARÁZSFÉSZEK
2,5 dl tejben, 4 dkg cukorral felfutattunk 2 dkg élesztőt.
Hozzáöntjük a 40 dkg liszthez amiben csipetnyi só van, 2 tojás sárgája és 15
dkg olvasztott margarin. lágy de nem ragacsos tésztát gyúrunk belőle.
(kell még 5-10 dkg liszt) Kelesztjük 40 percet.
Közben 10 dkg margarint elkeverünk 14 dkg cukorral.
Kinyújtuk a megkelt tésztát téglalapalakúra, rákenjük a vajas cukrot,
megszórjuk 10 dkg darált dióval. Feltekerjük, majd szeleteket vágunk,
tepsire fektetjük és sütjük 200 fokon. Kb 10 -12 perc sütés után
meglocsoljuk 1,5 dl tejben felolvaszott 4 dkg cukorral és 1 vaniliás
cukorral. készre sürjük (kezdjen el kicsit pirulni, kb még 15 perc) |
|
|
|
Tejszines gesztenye torta
csokis piskóta
lapook.
5 dl tejszint felverek. beleteszem a felolvasztott zselatint (1 csomag kb
3 dl vizben felfözve,
de nem öntöm mindet bele), beleszórom a lereszelt
gesztenyepürét.
megtöltöm..tetejét megszóróm gesztenyével. |
|
|
ALEX 3.
SZÜLINAPJÁRA KÉSZÜLT TORTÁK (a focipálya a szokásos fözött vajas csoki
krémmel, a kocsi perdig répatorta) |
|
|
|
|
POZSONYI KIFLI
EGYSZERÜEN TÖKÉLETES! KIPRÓBÁLÁSA KÖTELEZŐ!
26 darab kiflihez:
- 40 deka liszt
- fél mokkáskanál sütőpor
- 16 deka vaj
- 6 deka porcukor
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
- 2 púpos evőkanál tejföl, esetleg kicsivel több
kellhet,
- fél mokkáskanál porélesztő 2 evőkanál tejben
elkeverve
- a lekenéshez 2 tojássárgája, és egy fehérje
A lisztet sütőport és a porcukrot egy tálba szitálom,
hozzáadom a sót, és elmorzsolom a darabkra vagdosott hideg
vajjal.
Az előzőleg tejjel elkevert és feloldott porélesztőt
elkeverem a tejföllel és a tojások sárgájával és gyorsan
összegyúrom a liszttel egy sima rugalmas tésztává. Cipót
formálok belőle és letakarva fél órát pihentetem a
konyhában.
26 részre osztom a tésztát. Mindegyik gombócot kerekre,
majd kicsit oválisra nyújtom, a széleit körbe bekenem
tojásfehérjével. A tölteléket hosszában ráhelyezem a
tésztára, és feltekerem, majd a "varrattal" lefelé tepsire
fektetem. Tojássárgájával lekenem a kifliket, és jó fél
óráig letakaratlanul hagyom szikkadni a konyhában.
Mikor már nem ragad a tojássárgája, lekenem
tojásfehérjével és újabb fél óráig szikkadni hagyom, de
most hűvös helyen. Fogpiszkálóval 3 helyen megszúrkálom a
kifliket, hogy ne repedjenek szét a keletkező gőztől, majd
180°C-ra előmelegített sütőbe tolom, és aranybarnára
sütöm.
Máktöltelék:
A töltelékhez felforralok kb. 1,5 dl tejet 20 deka
cukorral, 2 cs vaníliáscukorral és egy citrom reszelt
héjával. Beleöntök 50 deka darált mákot és 1-2 percig f őzöm,
majd azonnal egy nagy tányérra öntöm, elkenem és fóliával
letakarva teljesen lehűtöm. Így nagyon könnyen lehet
adagolni, ugyanis kiskanállal szépen le lehet vágni egy
csíkot a megdermedt töltelékből.
Dióval ugyanígy készül a töltelék!
|
|
ARANYGALUSKA 40
dkg liszt
2 evőkanál cukor
fél mokkáskanál só
1 evőkanál olivaolaj (ÉN SIMÁT RAKTAM., NEM OLIVÁT)
2 evőkanál natur joghurt
3 tojássárgája
2,5 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
FELFUTTATJUK VMENNYI CUKROS (2 KISKANÁLNYI) MELEG VIZBEN (MONDJUK A
FELÉBEN) 2 DKG ÉLESZTŐT.
HA KÉSZ, ÖSSZEKEVERJÜK A TÖBBI
HOZZÁVALÓVAL, DAGASZTJUK. (ÉN GÉPPEL SZOKTAM, KB 7-8 PERCEN ÁT). KELESZTJÜK
KB 3/4 ÓRÁN ÁT (EZALATT MINIMUM DUPLÁJÁRA MEGKELT).
ÁTGYÚRJUK, KINYÚJTJUK KB 1 CM
MAGASRA.POGÁCSASZAGGATÓVAL (VAGY POHÁRRAL) KISZAGGATJUK. LERAKUNK EGY
SORT A TEPSIBE, MEGKENJÜK OLVASZTOTT VAJJAL VAGY OLAJJAL (ÉN OLAJAZTAM),
MEGSZÓRJUK CUKROS DIÓVAL)
MAJD RÁRAKJUK KÖVETKEZŐ SOR TÉSZTÁT. ÉN 3
SORT SZOKTAM EGYMÁSRA TENNI.
(ÉRDEMES ÚGY CSINÁLNI HOGY ELŐSZÖR A TEPSI
EGY KIS RÉSZÉN KIRAKNI EGYMÁSRA A 3 RÉTEGET, AZTÁN SZÉLESITENI MÉG HA
KELL. AZT AKAROM EZZEL MONDANI, HOGY HÜLYÉN JÖNNE KI HA LERAKJUK AZ EGÉSZ
TEPSIBEN AZ ELSŐ SORT, TALÁN MÉG A 2.-AT IS DE A 3.SORT MEG ÉPPEN HOGY EL
TUDJUK KEZDENI MERT ELFOGY A TÉSZTA.)
HA KÉSZ VAGYUNK A RÉTEGEZÉSSEL (AMIT
UGYANÚGY KENÉS+DIÓS SZÓRÁSSAL FEJEZÜNK BE), KB 20 PERCET KELESZTJÜK, MAJD
MEHET A 170-180 FOKOS SÜTŐBE..
KB 20-30 PERCET SÜLT (AZT HISZEM)
MELEGEN A LEGFINOMABB, AHOGY HÜL KICSIT
KEMÉNYEDIK, DE JÓ ÚGY IS.. DE MEG LEHET MIKRÓZNI KICSIT...
VANILIA
SODÓT KÉSZITÜNK HOZZÁ (JOBB HIJÁN PUDINGOT)
AMIT ÉN CSINÁLOK HOZZÁ:
FELVEREK 4 EGÉSZ TOJÁST KB 10 KANÁL
CUKORRAL HABOSRA(INKÁBB A VÉGÉN CUKROZOM MÉG, MINTHOGY TÚL ÉDES LEGYEN),
BELEKEVEREK 4-5 EVŐKANÁLNYI LISZTET, HIGITOM KIS MELEG TEJJEL, MAJD
BELEÖNTÖM A MEGMELEGITETT 1 LITER TEJBE. TESZEK HOZZÁ KB 5 DKG TEAVAJAT IS.
FELFORRALOM ÉS 1-2 PERCET FŐZÖM.
AHOGY HÜL, SÜRÜSÖDIK MÉG.
|
|
|
|
MEDITERRÁN CSIRKEMELL
hozzávalók: 3 fél
csirkemell, 2 kalifornia paprika, 1 doboz hámozott paradicsom konzerv,
30 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl fehérbor, 1,5 dl tejszin,
izlés szerint olivabogyó.
Felszeletelek hagymát, megdinszetelem, majd amikor majdnem jó, ráteszem a
kis kockákra
feldarabolt kaliforniai paprikákat. (lehet zöld-sárga-piros vegyesen,
annál szebb)
Ha ez puhult valamennyit, mehet rá a felszeletelt gomba. A gomba ha már
megdinsztelődött, mehet
rá a konzerv paradicsom (nem püré, darabos paradicsom konzerv
-kb 180 ft egy doboz)
Összerottyantjuk.
Egy kevés fehérbort lehet még beletenni izlés szerint.
A csirkemelleket szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk ,elősütjük (pici
olajon mindkét oldalát
megsütjük picit). Majd tűzálló edénybe helyezzük. Ráöntjük a "lecsó"
szerüséget, fedő alatt egy kb fél
órát sütjük. Megnézzük puha-e, ha igen, akkor hozzáöntjük a tejszint meg
rászórjuk az olivabogyót
(ez lehet fekete vagy zöld oliva is, mindegy)
Sütjük amig kicsit megpriul.
Eredeti recept szerint főtt (masni)tésztával kell tálalni, mi csak igy
natúr esszük. |
|
|
|
Knédli (cseh gőzgombóc)
40 dkg liszt, 1/3
kockaélesztő, 1 tk só, csipet cukor, 1 dl viz, 1,5 dl tej.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben pici cukorral. Összekeverjük a
lisztet, sót, ebbe öntjük
a felfuttatott élesztős tejet +a vizet. Jól megdagasszuk (gyúrni gyúrni
gyúrni)
meleg helyen kb 40 percig kelesztjük (kb duplájára). megformázzuk (van
aki egyben egy nagy
gombócot csinál belőle és azt gözöli meg, lehet kisebb gombóckákat,
lehet hengert....)
Újrakelesztjük kb 20 percet.
Edényben kis vizet forralunk, erre tesszük a valamit amin kigőzöljük a
knédlit (én fröccsenés gátlón
készitem..van akinek van eredeti knédli főzője, de jó lehet
pároló edény is) rátesszük a gomcócokat
, folpackkal lefedjük, de csak lazán, hogy meg tudjon nőni... de a gőzt
le kell zárni, ne jöjjön ki a meleg
és lassú tüzön készitjük.
amikor úgy itéljük meg hogy félig jó, akkor megforditjuk . Aki egyben
készitette el nagy gombócnak
annak 40 perc kellett a készre gözöléshez.
Én kisebb gombócot/hengert készitettem igy kb a 20 perc körüli idő
kellett neki. Felszeletelve tálaljuk.
Szokták izesités nélkül (igy)késziteni, ekkor vadashoz, sült kacsához,
stb kajákhoz jó. De leehet úgy is,
hogy lekvárral megtölteni a gombócokat (amikor formázzuk) és
kifőzve cukorral, mákkal kinálni. |
|
|
|
|
|
|
|
"A" túrós batyu
Hozzávalók (kb
24 darabhoz)
A tésztához:
3 dl tej
csipet só
10 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 db tojás
3 dkg élesztő
60 dkg rétesliszt (hivatalosan
rétesliszt, de én finomlisztből csináltam)
A töltelékhez:
40 dkg tehéntúró
1,6 dkg búzadara
1,2 dkg bourbon vaníliás cukor
4,5 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja
A kenéshez:
1 db tojás
|
Először a tésztát készítjük el. Az összetevőket egy tálba mérjük -
ügyelve, hogy az élesztő közvetlenül ne érintkezzen a sóval! -, majd simára
dagasztjuk a tésztát. A kész tésztát kétszeresére kelesztjük kb 40 perc
alatt.
A megkelt tésztát lisztes asztalon kb 5-7 mm-esre nyújtjuk, és
24 db szabályos négyzetre vágjuk.
Most gyorsan elkészítjük a túrótölteléket. Az összes összetevőt egy tálba
tesszük, és alaposan eldolgozzuk.
Mindegyik négyzet közepére egy kanálnyit teszünk a túrótöltelékből. A
tészta négy sarkát felül, középen összefogjuk. Egyet csavarunk rajta s
közben a nyílások széleit erősen összenyomkodjuk, hogy a túrótöltelék ne
jöjjön ki sütés közben. A kész batyukat kiolajozott vagy sütőpapírral
kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Egy tojással lekenjük, pihentetjük 20-25
percet. (addig melegedhet asütő 180 fokra)
Elõmelegített sütõben 180 C-on 30-35 perc alatt készre sütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
|
|
"A" csokis sütemény
Ez egy alap torta-, süti recept. Ebből készülhet csokis
muffin,vagy meg lehet krémmel tölteni, vagy beirok egy csoki mázat, ezzel (+tejszinhabbal)
is isteni. Vagy éppen hólabda...De üresen is elfogy az utolsó morzsáig. Ha
melegen esszük, azért izlik, ha hidegen...azért. Csésze alatt az amerikai "cup"
mérték értendő, ami egy 2,5 dl-es pohárnak felel meg, ezzel kell kimérni.
3 csésze liszt
2 csésze cukor
1/2 csésze cukrozatlan kakaópor
2 teáskanál szódabika
1 csipet só
2 csésze forró víz
3/4 csésze olaj
2 evőkanál fehér ecet
1 evőkanál nescafé granulátum
1 evőkanál vanília kivonat
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, olajozz ki spray-jel 2 kerek 20 cm átmérőjű
tortaformát.
Keverd el a száraz hozzávalókat egy nagy tálban.
Keverd el a vizet, az olajat, az ecetet, a nescafé-t, és a vaníliát egy nagy
mérőpohárban.
Keverd hozzá a száraz hozzávalókat, amíg elegyednek.
Felezd el a tésztát a 2 sütőformába és süsd kb 25-30 percig, amíg a
közepébe szúrt fogpiszkálón nem marad tészta. /Tűpróba/
Hagyd 15 percig hűlni a tésztát egy rácson, majd borítsd ki a rácsra.
Csokis máz (+tejszinhab)
1 darab / 8 ek / vaj
1,5 csésze cukor
1 1/4 csésze cukrozatlan kakaópor
csipet só
1 1/4 csésze zsíros tejszín / Créme Fraiche
1/4 csésze tejföl
1 tk nescafé granulátum
2 tk vanília kivonat (vagy vanilia por stb)
Olvaszd meg a vajat egy nagy lábosban.everd bele a cukrot a kakaóval és a
sóval.Keverd a zsíros tejszínt a tejföllel, a nescafé granulátummal egy nagy
mérőpohárban amíg sima lesz.
Add ezt a krémes keveréket a csokihoz, amíg megolvad.
Főzd amíg a cukor felolvad és a keverék sima és forró lesz. Ne forrald!!
Kapcsold le a tűzhelyt és add hozzá a vaníliakivonatot.
Hűtsd le szobahőmérsékleten, amíg kenhető lesz, akkor kend a tésztára. De mi
nem mindig kenjük rá, hanem amikor felszeleteljük, akkor tesszük rá a
tetejére +a tejszinhabot.
|
|
|
|
Hólabda A fent
leirt csokis süti az alapja. egy kb 36*24 cm-es tespiben sütöm meg a fenti
adagot. Ha kihült, pogácsa szaggatóval kiszaggatom.
Majd következik a legjobb fözött vajas krém:
3 egész tojást felverek 12 dkg cukorral (géppel 3-4 perc), gőz fölött
sürüre fözöm (kb 5-6 perc lehet) Hagyom kihülni.
Közben már mig a süti sült, elinditom a keverőgépet és a 20 dkg vajat
habosra keverem. Lehet sima teavaj (ezzel jóval keményebb lesz a krém amikor
betesszüka hütőbe), de lehet ráma is (ezzel egy lágyabb krémet kapunk)
Szóval ha kihült a fözött krém teljesen (vaj ne olvadjon el benne), akkor
mehet bele a vaj, és még együtt szoktuk egy kicsit keverni. Félbevágjuk
vizszintesen a kiszaggattott köröket. Megtöltjük a kis a krémmel. Majd
megkenjük vékonyan kivül is. Csak annyira, hogy tapadjon rá a
kókuszreszelék. Jól behütjük!! |
|
|
|
A LEGJOBB FŐZŐTT-VAJAS KRÉM!!
3 egész tojást felverni 12 dkg cukorral (géppel pár perc). Gőz fölött sürüre
főzni (pár perc). Kihüteni.
20 dkg vajat vagy margarint géppel habosra keverünk, ha kihült a fözött
krém, összekevrjük a kettőt, még kicsit habositjuk (mondjuk 10 perc)
Lehet csokis krémet is csinálni, akkor a 3 egész tojáshoz +12 dkg
cukorhoz teszünk 4 dkg kakaóport is (nem cukrozottat!) a további ugyanaz
(főzés), kikevert vajjal keverés.
Nagyon jó piskóta töltésre is. |
|
|
|
Alex névnapi tortája |
|
|
|
CALZONE TÉSZTÁJA pizzatészta:
- 50 dkg liszt
- 1,5 tk. só
- 3 ek. olívaolaj
- 3 dl víz
- 1 tk. cukor
- 2 dkg élesztő
A hozzávalókból rugalmas, kicsit inkább lágyabb, mint keményebb tésztát
dagasztok. Kenyérsütőgépben
is készíthető. Duplájára kelesztem, majd 8-9 egyforma darabba vágom. Kör
alakúra nyújtom őket, kb.
2 mm vastagra. Kb. akkorák lesznek, mint egy kistányér. Egyik felére
halmozom a tölteléket, nem sajnálom, ráhajtom a másik felét, a szélét körbe
visszahajtogatom. Sütőpapírral bélelt tepsin hagyom őket kelni 20-30 percig.
Lekenem tojással, villával megszúrom a közepét, hogy a gőz távozni tudjon.
180 fokos sütőben kb. 25 percig sütöm, vagy míg eléri a kellő színt.
egy töltelék példa:
- közepes fej hagyma, vagy egy darab póréhagyma
- 30 dkg darálthús
- 20 dkg gomba
- 10 dkg füstőltsonka
- 1 g zúzott fokhagyma
- 2-3 db paradicsom
- kaliforniai paprika
- só, bors,
- petrezselyemzöld
- reszeltsajt
(de lehet csinálni sonkásat, sajtosat, tojásosat, párizsisat stb)
A tölteléket lehet variálni attól függően, épp mi van itthon, mit kell
sűrgősen felhasználni. ezek a hozzávalók általában benne vannak, de ízlés
szerint variálhatók.
Kevés olajon megfonnyasztom a hagymát, ráreszelem a fokhagymát. Jöhet rá a
hús, ami fehéredésig pirítok. a darált vagy apró darabokra vágott
füstöltsonka. A gombát néha sajtreszelőn reszelem le, Sózom, borsozom.
A paradicsom héját lehúzom (pár másodpercre forrásban lévő vízbe dobom, majd
azonnal lehűtöm), apró kockákra vágva teszem a húshoz. Az egészet közepes
lángon puhára párolom. Vigyázok, hogy ne szárítsam ki, szaftos maradjon a
ragu. Csak a legvégén adom hozzá az apróra vágott kaliforniai paprikát és a
szintén aprított petrezselyemzöldet. Langyosra hűtöm. Ezután keverem hozzá a
reszeltsajtot.
Tálaláskor teszek az asztalra síma tejfölt, meg chiliszósszal
kikevertet. leharapjuk a calzone csücskét, majd belecsorgatjuk. A forró
töltelék és a csípős, savanykás, hideg tejföl mennyekbe emeli a calzonét.
|
|
Isteni linzer
42 dkg liszt.
25 dkg margarin. 16 dkg porcukor. 3
tojás sárgája.
A vajat elmorzsoljuk a liszttel +a cukorral. Végén beletesszük a tojások
sárgáját.
Átgyúrjuk. Betesszük a hütőbe egy fél órára (hogy ne legyen túl
meleg...azaz ne ragadjon).
Kinyújtom, formázom. Sütni sütőpapiron szoktam, 180 celsiuson. Nem szabad
sokáig. A hogy kivesszük megkeményedik, de épp ezaz, hogy nem lesz kemény!!
(ha nem sütjük túl.. érdemes kivenni egy felet és megkóstolni, nehogy
túlsüljön)
|
|
|
|
MENNYEI PAVLOVA TORTA
A tortalaphoz: 4 tojásfehérje, 10 kicsit
púpos evőkanál porcukor (kb. 20 dkg), a cukorba belekeverve egy vaníliarúd
kikapart belseje (esetleg egy csomag vaníliás cukor), csipetnyi só, egy
kiskanál ecet, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 150 fokra (légkeveréses
sütőnél 130 fokra).
A tojásfehérjékből, fokozatosan hozzájuk adva
a cukrot, kemény habot verünk. (A habnak olyan keménynek kell lennie, hogy
ha késsel belevágsz, stabilan megmaradjon a vágás nyoma.)
Hozzákeverjük a csipetnyi sót, az ecetet és a
keményítőt és tovább verjük a habot még 2-3 percig.
Egy sütőpapírra fekete filctollal egy 20-22
cm átmérőjű kört rajzolunk. A sütőpapírt megfordítjuk és egy tepsibe rakjuk.
A kör remélhetőleg átlátszik a másik oldalra is! A habot a körvonalon
belülre halmozzuk úgy, hogy egy lapos korongot kapjunk, aminek a közepe
kicsit mélyebb, mint a széle.
Az óriáshabcsókot a sütőbe tesszük. A sütési
idő 90 perc. Közben a sütőt egyszer sem szabad kinyitni. Sőt, a másfél óra
leteltével meg kell várni, hogy a sütő kihűljön (ez még legalább 30 perc),
és a sütőajtó csak ezután nyitható ki.
Miközben a hab hűl, a tejszínből a cukorral
kemény habot verünk. A gyümölcsöket megtisztítjuk, és ha kell feldaraboljuk.
A kihűlt habcsókot egy tortatálra tesszük.
A tetejére halmozzuk a tejszínhabot, arra
pedig a gyümölcsöt. |
|
|
|
Amerikai palacsinta (Jamie Oliver)
Hozzávalók 2-4 személyre:
3 nagyobb tojás,
120 g finomliszt,
1 púpozott kávéskanál sütőpor,
1,5 dl tej,
1 csipet só.
Először válaszd szét a tojások fehérjét és sárgáját külön-külön tálba. A
sárgájához add hozzá a lisztet, a sütőport és a tejet, keverj belőlük sűrű,
sima tésztát. Kemény habbá verd fel a tojásfehérjét a sóval. Ezt könnyedén
forgasd bele a tésztába - s az máris bevetésre kész. Mérsékelt tűzön
forrósíts fel egy teflon palacsintasütőt. Önts bele egy kis tésztát, és süsd
néhány percig, amíg arany színt nem kap, és szilárdulni nem kezd. Ekkor
szórd a még nyers oldalára választott ízesítődet (lásd alább), és egy tompa
hegyű késsel vagy lapáttal fordítsd a palacsintát a másik oldalára. Addig
süsd, amíg mindkét oldala szép aranyra nem sül. Készíthetsz csinos kicsi
vagy nagyobb méretű palacsintákat, ahogy tetszik. Meglocsolhatod őket
egyszerű juharsziruppal, de kóstold meg akár egy kis vajjal vagy tejföllel.
Ha más ízesítőre vágysz, próbálj ki egyet ezek közül. . .
Friss főtt kukorica - ropogósra sült húsos szalonna vagy bacon áfonya
- banán - párolt alma - reszelt csokoládé - meg ami csak eszedbe jut. . . |
|
|
|
Sütőben sült tejberizs
fantasztikusan jóóóó!
15 dkg rizst felteszünk főne 2 dl vizben. Ha beszivta,
felöntjük az 5 dl tejjel, 5 dkg cukrot teszünk bele, egy vaniliás cukrot, 2
dkg vajat.ű
Felforraljuk (vagy legalábbis majdnem..célja csak annyi,
hogy ne a sütben kelljen átmelegednie). tálban (tepsibe, jénaiba stb)
öntjük, lefedjük.
170-180 Fokos sütöben kb 1 óra kell neki. Fél óra
elteltével ránéztem, picit átkevertem hogy van -e még leve. Volt. Aztán egy
10 perc múlva megnéztem, megkóstoltam, már majdnem puha volt, és öntöttem
alá még egy kis tejet. Kb 10 perc múlva ismét megnéztem, még picit tejet
ettem hozzá, mert még puhábbra szerettem volna. Igy kb 1 óra elteltével lett
jó.
Nagyon finom állagú lett, teljesen más mint a sima
tejberizsé.
Szerintem szuper pl. gyümölcsrizs alapnak is, biztos
isteni lesz vele! |
|
|
|
|
|
MANDULÁS-NARANCSOS KEKSZ (dolce vita konyhájából)
Hozzávalók: 10
dkg liszt, 15 dkg őrölt mandula, 4 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 1 kis tojás,
fél tasak sütőpor, pár csepp mandulaesszencia (vagy aroma), 10 dkg
kandírozott narancshéj
1. gyúrjuk össze
a tészta hozzávalóit (lágyabb lesz, mint a hagyományos vajas tészta, ha
nagyon ragad, kis lisztet tegyünk még hozzá)
2. Gyúrjunk két
hengert belőle, folpackozzuk le, tegyük a hűtőbe 1 órára
3. Melegítsük elő
a sütőt 180 fokon
4.
Karikázzuk fel a hengereket, fél cm szélesen (nem lesz szép sima a
vágási felület, a végeredmény kicsit borzas lesz, hasonló mint pl. egy
kókuszos habcsók), tegyünk sütőpapírt egy tepsibe, egymástól kellő
távolságra helyezzük el a karikákat, kb a duplájára terül szét. 10-12 percig
süssük.
|
|
|
|
NEW YORK-I SAJTTORTA
HOZZÁVALÓK:
1 nagy tejfölből készitett krémsajt (mascarpone), 1 egész tojás, kb 8 dkg
cukor, kis vaniliás cukor,
1 citrom reszelt héja, fél citrom leve, 2 evőkanál (lapos) liszt
tésztája: 1 csomag györi omlós keksz , akármilyen izben!, 7 dkg vaj.
Vajat megolvasztjuk, kekszet morzsásra törjük (nem kell hogy por legyen,
legyneek benne kisebb nagyobb darabok), ráöntjüka vajat, elkeverjük,
tortaforma aljába nyomkodjuk (sütöpapiros formába)
Elkeverjük a tojásta cukorral, beletesszük a többi hozzávalót, lassan
simára keverjük (nem kell nagy fokozaton és sokáig, az a lényeg, hogy sima
legyen, nem az hogy levegős!)
Ráöntjük a tésztéra, 170 fokos sütöben 25 percet sütjük.
elkeverünk egy fél nagy tejfölt (v ki mennyit akar) kis cukorral (izlés
kérdése), ráöntjük a torta tetejére és egy 5 percre visszatesszük a sütöbe
még.
Kihütjük, hütőbe tesszük, másnapa legjobb fogyasztani. Érdemes hozzá
valami gyümölcs mártást kinálni (áfonya, eper, szeder, erdei gyümölcs) |
|
|
|
Kókuszos meglepetés (1 adag)
Hozzávalók:
1 tojás, 20 dkg liszt, 2 dkg margarin, 125 ml tej, 1.5 e.kan. méz, 20 dkg
porcukor, 1/2 cs.sütőpor
Krém:
10 dkg kókuszreszelék, 4 dl tej, 4 evőkan. liszt, 20 dkg porcukor, 20 dkg
habosított Rama
Tetejére:
kókuszreszelék
kakaópor
A tészta öntözéséhez szirup:
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál cukor
1 dl forró víz
Elkészítés:
A tésztához a margarint, cukrot,tojást habosra keverjük,hozzáadagoljuk a
tejet, a mézet,majd a sütőporral elkevert, és átszitált lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük, (ez kb az A4 méretű tepsibe való
adag) majd leöntjük a sziruppal,amit előzőleg kissé összeforraltunk.
A krémhez a tejet felforraljuk a cukorral, felöntjük vele a liszttel
elkevert kókuszt,s ismét felfőzzük.
A margarint egy csipet sóval felhabosítjuk, és elkeverjük az előző kihűlt
krémmel.
A krém a sziruppal megöntözött tészta tetejére kerül, megszórjuk kókusszal,
és inkább csak díszítés gyanánt,kis kakaóporral meghintjük. |
|
|
|
Alex névnapi tortája
(80 dkg vaj, 25 tojásból piskóta stb) |
|
|
|
A TÖKÉLETES PROFITTEROL
Recept kb. 50 db-hoz: (én a felét szoktam elkésziteni)
2 dl ml víz
2 dll olaj
20 dkg liszt
Csipet só
Csipet cukor
A töltelékhez és az öntethez:
15 dl ml tejszín (30%-os)
15 dkg fehércsokoládé
30 dkg tejcsoki (minőségi pl milka)
Az olajat, a vizet a csipet sóval és a csipet cukorral, tegyük fel
forrni. Ha felforrt adjuk hozzá a lisztet.
Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, illetve reszteljük, amíg el
nem válik az edény falától. Ekkor vegyük le a gázról. Keverjük tovább
robotgéppel és közben óvatosan adagoljuk bele a tojásokat.
A tojásokkal keverjük simára a tésztát. Töltsük nyomózsákba az anyagot és
dresszírozzunk kb. 4 cm átmérőjű félgömböket. Tartsunk közöttük legalább 5-6
cm távolságot. Ha nincs nyomózsákunk, két vizes kanállal formázzunk
galuskákat. 180 C-fokos előmelegített gőzös sütőben (gőzös sütő hiányában
spricceljük meg vízzel a tésztát) 20-25 perc alatt süssük aranybarnára a
terméket. A sütés első 15 percében ne nyissuk ki a sütőajtót, mert összeesik
a fánkocska.
Sütés közben repedések keletkeznek a fánk felületén. Akkor sült át
biztosan, ha a repedései és a felülete többi részei is egyenletesen
aranybarnák. A sütőben alaposan felfújódott a fánkunk és a közepe üreges
lett.
krém:
Mérjük ki külön edénybe a két csokoládét, a tejszínt pedig forraljuk fel.
A felforrt tejszínből 5 dl- t mérjünk a fehércsokoládéra. Majd habverővel
vagy botmixerrel keverjük csomómentesre.
A maradék 10 dl ml tejszínt öntsük a tejtcsokoládéra. Ezután mindkét
öntetet le kell hűtenünk legalább 9 C fokosra, de az sem baj, ha
hidegebbre. Ezért ezt a műveletet érdemes órákkal korábban elvégezni.
A lehűlt fehércsokoládés krémünket lassú fokozaton verjük fel. Legyünk
óvatosak, mert ha gyorsan keverjük vagy, ha túl sokáig akkor betúrósodik.
Csak addig habosítsuk, míg tartása nem lesz. A felvert krémmel töltsük
meg a fánkokat. (aljukra kis lukat szúrunk és ott töltjük be, vagy tetejét
levágjuk és úgy)
Kissé habosítsuk ki a tejcsokoládés krémet is, de ez maradjon
folyékony. A habosítással csak egy lazább szerkezetet szeretnénk adni a
krémnek, hogy szebben takarjon. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy belemártunk
egy hablapátot. Húzunk bele az ujjunkkal egy csíkot, és ha nem folyik
össze, akkor megfelelő tartása van a krémünknek.
A tejcsokis öntettel öntsük le a betöltött fánkokat, vagy egyesével
mártsuk ki mindet. Érdemes elkészítés után legalább két órát hűtőben
pihentetni, hogy összeérjenek az ízek.
|
|
|
|
Mandultatorta narancsos kremmel (ikea mandula
torta)
Melegitsd fel a sutöt 175Cfokra, majd egy sutölapra tegyel sutöpapirt es
rajzolj fel a papirra 2db egyenkent 22cm átmeröju kört. Darálj meg 150gr
mandulat, +vagj meg közepesen finomra 50gr-ot. Keverd el a mandulat 1
pupozott ek liszttel, majd verj fel 4 db tojásfeherjet nagyon kemenyre 1,5
dl kristålycukorral.
Keverd el óvatosan a nagyon keményre felvert tojásfeherjet a mandulás
keverekkel, oszd a masszát ket egyenlö reszre es egyenletesen kend az elöre
felrajzolt köralakra. Tedd a 175 C-fokos sutöbe es susd kb 15 percet,
/fontos, hogy csak a kemeny hejat kell leszedni a mandularol, a barna belsö
hej maradjon rajta. Én az Aldiban veszem, 20 dkg örölt mandula 400 Ft. Van a
Lidlben is de ott nem a barna héjas hanem fehér por/
Ha kisultek a lapok, hagyd kisse hulni öket, majd ovatosan, ha mår csak
eppen langyosak, vålaszd le a sutöpapirrol es hagyd teljesen kihulni öket.
Vizfurdö felett olvassz fel 75gr tejcsokit (valami jót, pl milka))
A kremhez :
Keverd ki jo habosra a 4db tojås sårgåjåt 1dl kristálycukorral, fokozatosan,
amikor a tojássárgája mår jo habos, keverj hozzå 1dl tejszint, majd gy
edenyben olvassz fel /csak olvaszd, ne legyen forro!/ 100gr vajat es add
hozzå a tojásos kevereket. Állandoan keverve fözd surure.Nagyon kell
keverni, es csak kicsi lång legyen alatta! (kb 20 perc ez)
Ha kesz, hagyd kihulni kisse, majd alaposan moss meg egy nagyobb narancsot,
reszeld finomra a hejåt, facsard ki a levet es elaposan keverd el a már csak
langyos kremmel.
Tedd a kesz tortalapod /amin van csoki/ egy tálcára, kend rå a a krem
felet, majd helyezd rå a csoki nelkuli lapot is, arra kend a krem måsik
felet es tedd az egeszet 3-4 oråra hutöbe. Ha mår jo hideg, olvassz fel
ismet 75gr tejcsokit, öntsd a tortåra es szord meg mandulaforgåccsal.
saját megjegyzések hozzá:
mi első alkalommal tettünk csokit az első lapra, de túl édes volt igy, ezért
nem teszünk csokit csak a tetejére.
A krémnek több mint a felét tesszük belülre, a lapok tetejére, felülre pedig
kevesebbet.
Mi általábannem a narancsos verziót csináljuk hanem a simát, azaz nincsen
benne narancslé és héj. Sima vaniliás, ha tehetem vanilia rúd kikapart
belsejét teszem bele még.
Tejcsoki helyett lehet fehércsokival is.
A tetejére nem mindig szórunk pluszban mandulát. Finom anélkül is |
|
|
|
Judo-s torta, rendelésre. 20 tojásos piskóta. 4
réteg, fözött vajas csokis krémmel. házi fondanttal bevonva. végeredmény
2,9 kg fondanntal együtt, azaz 2,3 kg maga a torta. 22*26 cm kb |
|
|
|
anyu szülinapi tortája. 22 cm-es, 17 cm-es,
13 cm-es tortákból épül fel. Alsó 2 fözött vajas-csokis, a teteje pedig
kókuszos-fehércsokis.
3 adag csokikrém., kb 1,1 kg fondant |
|
|
|
Rita 2. szülinapra készült csokis
torta |
|
|
|
"unalmamban", csak úgy magunknak
készült, amig Rita aludt :-) tejszines csokis krémmel |
|
|
|
igy kaptam a receptet. szerintem kb
max 25 *25 cm re lehet nyujtani azt is inkább tepsiben szétnyomkodva,
mert "érzékeny" tészta, tört nekem. inkább beletettem és szétnyomkodtam.
fele túrós volt fele alma. az egy km alma szerintem picit sok volt ehhez a
fél adaghoz.
túrót fél kg ot kevertem egy tojással, saccra vmennyi talán 3 evőkanálnyi
búzadarával, cukor izlés szerint, citromlé.
többminden ugyanúgy készült. |
|
|
|
Táska torta egy kislánynak. 2 adag fözött vajas
krém, 22 cm széles torta 7-8 cm magas, 50-60 dkg marcipán |
|
|
|
rendelésre készült
tejszines csokis krémmel (4 lap, 1 adag krém) |
|
|
|
rendelésre készült Corsica
témával. tejszines csokis krémmel 22*29 cm, 1,5 adag krém |
|
|
|
Anyák napjára készült |
|
|
|
|
|
Nehézpiskóta alaprecept, isteni:
http://kiskukta.blogspot.com/2010/11/tortalap.html |
|
|
|
|
|
CSOKIS SZUFLÉ 15
étccsoki, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 tojás+ 2
sárgája
Megolvasztom a csokit, belekeverem a lisztet meg a vajat. Külön edényben
felverem a tojássárgákat a
porcukorral.. Másik edényben felverem a fehérjét. Csokihoz teszem a
cukros-sárgájás krémet, majd végül
beleforgatom óvatosana habot.
kis szuflés edényekben sütöm (vagy csészékben). Ezeket kivajazom előtte.
kb 15 perc kell neki 180 fokon.
Citromos szuflé
2 egész citrom leve +héja 3 ek citromlét elkeverünk 10 dkg vajjal + 10
dkg liszttel. 20dkg porcukorot
felverünk 4 tojássárgájával. 2 tojásfehérjét felverünk habnak..
Összekeverjük a citromost, a tojássárgájás habot
és végén bele a fehérjét. 180 fok sütő. vajazott formában kb 20 perc
sütés. Meg lehet szórni. vaniliás cukorral
ha kész |
|
|
|
CSOKIS ZABPELYHES KEKSZ
-
15 dkg puha margarin /
vaj
-
csipetnyi só
-
6 dkg cukor
-
6 dkg barna cukor
-
1 tojás
-
15 dkg zabpehely
-
10 dkg teljes őrlésű tönkölybúza liszt (másfajta is jó)
-
1 kávéskanál őrölt fahéj
-
5 - 10 dkg mazsola /
vagy 10 dkg darabolt csokoládé
-
1/2 kk szódabikarbóna
-
A margarint (vagy vajat) csipetnyi sóval habosra kavarjuk, hozzáadjuk a
cukrot, jól kikeverjük, majd a tojással is eldolgozzuk.
-
Belekeverjük a szódabikarbónás, fahéjjal elkevert lisztet, és a
zabpelyhet.
-
Az összeállított tésztát hűtőbe
tesszük kb. 1/2-1 órára.
-
A masszából kanállal diónyi darabokat tépkedünk, és egymástól kissé
távolabbra, papírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket,
-
majd a megnedvesített kanál hátával korong-formára ellapítgatjuk.
-
Előmelegített, 180 °C - os sütőben sütjük ki, kb. 12-15 perc alatt.
-
Ha kisült, kissé még puha a sütemény, kihűlés után ropogóssá válik. Ne
süssük túl, mert kiszárad. Kb. 35. db lesz belőle.
megjegyzés: én mazsolát nem tettem bele, csokidarabokat sem, hanem
kakaóport szórtam bele...ja, és dupla adaggal
kezdtem, amit jól is tettem, mert 4 gyerek járt rá, mi felnőttek csak
kóstolgattuk és majdnem mind elfogyott igyis!
szóval isteni volt..
|
|
|
|
MÉZESKALÁCS
Hozzávalók:
-
80 dkg liszt
-
300 g margarin
-
1,5 dl méz
-
30 dkg cukor
-
fahéj, gyömbér, szegfűszeg vagy egyszerűen mézeskalács fűszerkeverék
-
3 tojás
-
1 teáskanál szódabikarbóna
A tészta elkészítése:
A margarint a mézzel, cukorral és a fűszerekkel felfőzzük (nem kell
felforrnia, elég 40-50 fokra melegíteni,
hogy
a méz értékes anyagai minél kevésbé sérüljenek). Kihűlés után hozzáadjuk a
tojást és a
szódabikarbónával elkevert lisztet, és alaposan átgyúrjuk. Előfordulhat,
hogy a liszt minősége miatt
a tésztát puhának, kenődősnek érezzük. Ez esetben gyúrjunk még hozzá egy
kevés lisztet.
Ezután a tésztát hűvös helyen néhány órát pihentetjük, célszerű másnapig
várni a további munkával.
Lisztes deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk, a formákat kiszúrjuk, majd
zsírozott-lisztezett
(sütőpapírral/sütőfóliával bélelt) tepsibe tesszük.
180-200 fokon aranybarnára sütjük. Kb 10-12 perc.
|
|
|