Ez egy nagyon finom joghurtos barackos, epres torta. Babapiskóta alappal és oldallal.

 

   
Ez pedig a hamvas öszibarack-krémleves!!

össze kell turmixolni öszit (akár konzerv , akár friss) hozzáönteni megfözött vanilia pudingot. Vanilis cukrot még esetleg, meg kis tejszint.. Jól összeturmixolni. Igaz csemege ha gofrival táláljuk!!

   
Epertorta

csokis keksz alappal!

másfél csomag györi csokis kekszet össze kell törni, olvasztott vajjal összekeverni (kb 7 dkg), lenyomkodni a forma aljába, hütőbe tenni 1-2 órára.

3 db 2dles joghurt (akár natúr édes (danone) akár gyümölcsös izű), izlésszerint cukor bele. Ehhez a mennyiséghez 1 csomag étkezési zseltin kell  (25 gr os csomagban lehet venni)

ezt kb 2,5 dl vizzel feolvasztjuk, picit hűtjük és hozzáöntjük a joghurthoz.

beleteszünk akármilyen gyümölcsöket. néha felverek 2 dl tejszint és úgy forgatom hozzá, de néha csak úgy folyékonyan hozzáöntöm.

mehet az egész a formába, hütöbe. igazán akkor finom ha elözö este elkészitjük, nagyon jó állagú lesz ebéd utánra!!

el sem tudjátok képzelni, hogy megpuhul a keksz és milyen jó lesz!

   
A Cora-ban vettünk fincsi rákokat. Elvileg igy ahogy van enni lehetett volna, de mi megsütöttük...
   
készen vett rák nyársakat meggrilleztünk a kertben. Piritós, paradicsom, meg kis öntet fogyott hozzá.
   
Rigójancsi torta

7 dl  liter tejszint felverek géppel. Vizzel felmelegitek 1 csomag étkezési zselatint (kb 2,5 dl viz, esetleg picit több).

beizesitem a tejszint tetszés szerinti porcukorral és kakaóporral. (általában nesquik kakaóval)

beleöntöm a feloldott zselatin kb 3/4ét!! Nem mindet! Óvatosan összeforgatom.

A piskótával kibélelt formába öntöm. amint picit dermedt ráteszem a tetejére is a piskótát.

tortabevonóval leöntöm.

hütöm.

   
Rumos-mandulás-mogyorós golyó

Ét torta bevonó megolvasztva tejszinnel, kis tejjel és kis vajjal (2 csoki, kb 1 dl tejszin, 1-2 dl tej, 4 dkg vaj)

Belekeverek porcukrot izlés szerint, rumot illetve rum aromát.

És végül "süritem" a darált mogyoróval, mandulával.. sokszor teszek hozzá darált kekszet is, mert olcsóbb... de lényeges a sok mogyoró, mandula benne (ehhez az adaghoz kb 20 dkg magot veszek összesen és kb 20-30 dkg darált keksz került bele)

beleforgatom darált cuccokba

hűtöm

   
Gofri gyümölcsös túróval
   
Óvári-szelet

sertéskaraj kilapitva, só, bors. Rá piritott gomba (hagymaát dinsztelni, rá a gomba, hirtelen párolni, szépen megbarnul), ezt is lehet izesiteni, ki hogy akarja. Erre jöhet a sonka szelet, erre pedig a szelet óvári sajt (könnyen olvadó, ehhez tuti tényleg)

nagyon pici vizet öntök alá (talán még fél deci sem), be a sütöbe, amire a viz elpárolog, a hús megsül, a sajt megolvad. Ha kezd a sajt barnulni és még "sok" lé van, lekanalazom és sütöm még egy picit igy, már nagyobb lángon.

   
Péntek esti buli választékának egy része. Rákos és füstölt lazacos sushik.  Volt ezen kivül kaviáros is.
   
Itt látható több fajta "falat" is. Pl mentás-metélőhagymás falatok füstölt lazaccal, illetve  csirkés falatok áfonya dzsemmel és tojással.
   
   
Főtt marhahús tárkonyos sárgarépa körettel

(répát szeletelni, húslevessel felönteni, megfőzni. Amikor félig puha, beletenni a tárkonyt. Ha megpuhult, tojássárgájával elkevert tejszinnel süriteni. (ezt már a lezárt, nem forrásban lévő répába önteni)

   
Harcsapaprikás túróscsuszával

 

Természetesen házi, általam gyúrt tésztával a csusza

   
Krémes kalács a hivatalos neve.

igazából nem krém ez benne, de fincsi kakaós töltelék

Tészta:
60 dkg liszt
2 tojássárgája,  2 evőkanál étolaj,
6 dkg cukor,4 dl tej
pici só, 5 dkg élesztő

Krém:
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 cs. van. cukor
3 evőkanál kakaó


A tésztához felfuttatjuk az élesztőt a langyos cukros tejben, összegyúrjuk  a többi hozzávalóval., és 1/2 órát pihentetjük. Elöször nagyon ragad de ez csak 2-3 perc, ahogy veszi fel a lisztet, jó tészta lesz belöle.

 Ezután a tésztát 6 részre vágjuk. Téglalap alkúra nyújtjuk mindegyiket, és megkenjük a kakós krémmel. Összehajtjuk-feltekerjük hármat -hármat összefonunk. Ezután 1/2 órát megint pihentetjük (ez a hivatalos, én egy órát pihentettem..sokkal jobb!!)

Sütés: melegitett sütőben, 1-2 fokozat között 30 percet sütöttem. Ha elkészült, először kemény, aztán a göztöl, saját magát megpuhitja! 10perc múlva már tapintható a különbség.


Sütés közben elég sok töltelék ki szokott folyni, de ez ILYEN, viszont hihetetlenül finom.

frissen melegen a legjobb, de másnap (föleg megmikrózva kicsit  ) i snagyon jó!

   
Békitő kiflik  (Stahl recept)

hihetetlen finom!! Bár nagyon sokat sütöttem már, de az a top 5-be bekerüt!!

puha mint a kalács és isteni--- föleg egy kis lekvárral, kakaóval..

(32 db-hoz:

62 dkg liszt
2 tojás
10 dkg cukor


2,5 dl tej, ebben megolvasztani 12 dkg vajat. Bele 1 kanál cukor. Belemorzsolni -ha kicsit hült- a 2,5 dkg élesztőt. Futtatni, majd összeállitani a lisztes tojásos cukros hozzávalókkal. (azaz gyúrni)
majd keleszteni fél -3/4 órát.


2 részre vágni.

karikára nyújtani, félbe, még félbe , azokat is és azokat is.. szóval igy 16 db lesz az egyik karikánkból.-
feltekerni (vastag végétől indulva a vékony "csúcsa" felé)


keltetni (én 1/2 órát hagytam), kenni tojással, meleg sütöben, kis fokozaton kb 15 perc alatt szép arany-barnára sütni...
olyan puha a végerdmény mint egy kalács!!)

   
Szülinapomra kreáltam magamnak egy tiramisu tortát..
   
 
   
Leveles tésztába csomagolt afrika harcsafilé

tepsibe téve és kb 30 perc alatt pirosra sütve

   
Brokkolis camembertes palacsinta

 

főzökbesamell mártást, amint lezártam beledarabolok camembertet.

teszek valamennyit a palacsintára, majd rá a főtt brokkoli meg a camembert darabok.. rá megint egy kis besamell. Összecsukomn és megpakolom még mindennel.

(másik verziója: a camembert, besamell ugyanigy alapja, de sonka meg gomba van benne)

   
Anyu szülinapjára készült, barackos túrótorta

(kb 70 dkg túró, cukor, citromhéj, 5 dl tejszin felverve, 1 csomag étkezési zselatin, fél doboz görög felezett barack.. mindez piskótára pakolva)

   
Grillezett csirkecomb darabok+hagyma+paprika+szalonna...

hihetetlen, de a csirkecomb kb. 20 perc alatt puhul meg rajta!!

   
Nagyon egyszerű keksztorta

 

Az itt látható adaghoz kell 2 kis doboz tejföl. Kb decinként egy vaniliás cukorral izesitjük (ki hogy óhatja)

Kenünk egy kicsit az edény, kehely akármi aljára, majd kekszet fektetünk rá.. ismét tejföl, ismét keksz és igy tovább..

Tetejére krém kerüljön. Le kell fedni, hűtőbe tenni. 4-5 óra múlva már puhulgat, de igazán 10-12 óra múlva a finom!

Ez az alaprecept. Lehet tenni gyömölcsöt a tetejére tálalás előtt, lehet a telfölt izesiteni, fahéjjal, gyömölccsel stb.. mindenkinek a fantáziájára bizom.. Én ezt az alapizesitést szeretem.

   
Joghurtos gyümölcs saláta

felvertem 3 dl tejszint, belekevertem vmennyit fözés nélküli vanilia pudingporból (ez besüriti), 2 kis dobozos natúr joghurt, porcukor.

ebbe  mindenféle gyümölcs. (konzerv mandarin, vegyes gyümölcs konzerv, alma, eper, meggy és kivi voltak az enyémben)

másnap nem annyira finom mert a gyümölcsök levet engednek és a sürü krém leveses lesz.

szóval frissen az igazi!!

   
Csirkemell rákkal

 

csirkemellet vékonyan felszeletelek, rá só, bors. Megsütöm.

Közben koktélrákot pár pillanatig sütök kis olajon (1-2 perc), majd a kész csirkemellre pakolom őket. Reszelek rá sajtot és ráolvasztom..

Legjobb snidlinges tejföllel (na meg petrezselymes burgonyával)

   

Szilvás lepény

5 tojás, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg liszt, 0,5 dl rum, 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg szilva, a szóráshoz fahéjas porcukor

A cukrot habosra kikeverjük a vajjal, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd felváltva apránként a lisztet és a kemény habbá felvert tojás fehérjét, végül a vaníliás cukrot és a rumot.
A tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, tetejét dúsan megrakjuk a megmosott, lecsurgatott, kimagozott, félbevágott szilvával.
Előmelegített sütőben, közepes tűznél aranysárgára sütjük.
Ha kihűlt, kockaformára vágjuk, tetejét meghintjük fahéjas porcukorral.
(Nem csak szilvával jó: alma, sárga- vagy őszibarack, cseresznye, meggy is használható hozzá, sőt befőtt, vagy mélyhűtött gyümölcs is megfelel.)


kb 30-40 perc sütés
- 24 x 30-as tepsiben

 

Kürtös kalács / Dubravecz Emese

1 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
3 dkg éleszt
ő
50 dkg liszt
egy csipet só
2 tojás
10 dkg olvasztott margarin
2 ek. cukor
reszelt citromhéj

a kenéshez (ízlés szerint):
kristálycukor
dió vagy fahéj
olvasztott vaj

A tésztához langyosítsd meg a tejet, tedd bele a vaníliás cukrot, morzsold bele az élesztőt.
Futtasd fel kb. 8-10 perc alatt, ezután állítsd össze a tésztát: egy nagy tálban keverj el 50 dkg lisztet egy csipetnyi sóval, a tojással, az olvasztott margarinnal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a felfuttatott élesztővel.
Néhány percig dagaszd robotgéppel, hogy jól formázható, kemény tésztává álljon össze.

Langyos helyen, letakarva egy óráig keleszd, majd lisztezett gyúródeszkán kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtsd ki.

Egy fadorongot, vagy a folpack keménypapír belsejét fedd be teljesen alufóliával és kend be olvasztott vajjal.
A tésztából hosszában vágj 3 cm-es csíkokat, és spirál alakban tekerd a dorongra úgy, hogy egy kis réteg az előzőn legyen, vagyis fedje.

Kend be a tésztát vizes ecsettel és forgasd meg kristálycukorban (a cukrot ízesítheted dióval vagy fahéjjal is).
Tedd egy kivajazott tepsibe és 20 percig süsd.
Félidőben locsold meg olvasztott vajjal, és szórd meg cukorral. Ha kész csúsztasd le a dorongról.


- megfeleztem az adagot, mert kevesebbet akartam, vagyis csak egy kalácsot
- vajazott őzgerinformára tekertem a tésztát, és jól rányomkodtam, ahogy Böbsi-nél láttam
-
- diós cukorba forgattam

 

 

 

pozsonyi kifli

60 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg vaj, 2 dl tejföl, 4 tojássárgája. ezeket összegyúrjuk.

Én 4 részre szoktam vágni, ezeket egyenként kör alakúra nyújtom. és igy 8 felé vágom egy kört, ezeket a kis háromszögeket töltöm meg és tekerem fel.

töltelék: 20 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 4 tojásfehérje  felverve (ebbe forgatjuk bele a diós cukros vmit)

150 celsiuson 30 percig sütöm

   
dubary sertésszelet

 

karajt kilapitok, , elősütöm mindkét oldalát.(sózva borsozva). leteszem tepsi aljára. ráteszek sós vizben majdnem totál megfőtt karfiolt, Erre ráöntögetem a besamell mártást amit sajttal izesitettem, sóval , borssal. erre , azaz az egész tetejére sajtot teszek. sütömben megsütöm. kb 3/4 óra.. azt hiszem.

   
harcsa saslik sörtésztában

harcsa, baconszalonna,  hagyma felváltva. sürü palacsinta tésztát kell késziteni, de csak a tojás sárgájával . A fehérjét fel kell verni. A tésztát sörrel kell higitani. Végén a felvert tojásfehérjét bele keverjük óvatosan.

Ebbe mártjuk a saslikokat és bő forró olajban kisütjük. Isteni finom.

   
SÜNDISZNÓ KRUMPLI

félbe kell vágni a krumplikat. Mellé teszük a 2 oldalára vmit vékonyat , pl kis fakanalak (én kinai pálcikát használtam) hogy nehogy végig /szétvágjuk a krumplit..és nekiállunk kb 1,5 mm-enként keresztbe bevágni..látszik a képen hogy hogyan...

Meg kell sózni, borsozni. Én az alját is sóztam.

Vajazott tepsibe teszem, olvasztott vajjal meglocsolom, bekenem. kb 200 C sütőbe teszem.

10 perc után újra kenem vajjal.

kb 30 perc sülés kell hogy megpuhuljon, de nyilván függ  a krumplik nagyságától. H apuha, kiveszem és megszórom reszelt sajt, zsemlemorzsa+egy kis pirosparika keverékkel.. visszateszem és rásütöm.

 

ISTENI FINOM..

ui: lehet variálni foghagymával bekenni, szalonnát rá stb...

 
   
Pudingos szelet (de néha almával is töltöm, itt is fele ilyen fele olyan)

Tésztához: 5 dl finomliszt,   0,5dl kristálycukor, 1ek vaniliáscukor, 2 db tojássárgája, 20 dkg szobameleg margarin.

A kremhez:  3,5 dl tej, izles szerint cukor,  1 cs fözös vaniliapuding.

 

Elkeszites:

 

A tésztához valokat összedolgozzuk, majd az egeszet kb 20 percre hidegre tesszuk. (elvileg de nem mindig szoktam)

 Megfözzuk  a pudingot, izesitjuk kedvunk szerint cukorral. A tesztát / ha tudjuk/ kisodorjuk, ha nem, akkor kis gömböket formálunk belöluk, es kb 2mm vastagon kibeleljuk vele a tepsit.

 A kihult vaniliakremmell megtöltjuk öket, majd egy tésztalappal befedjuk. A suti szeleit jol összedolgozzuk, hogy pontosan zárjon.

200C-fokra elömelegitett sutöbe tesszuk , majd kb 15-perc alatt, kisse pirosra sutjuk. Azonnal meghintjuk egy szita, vagy porcukorszoro segitsegevel jo vastagon vaniliås porcukorral.

 

egy 3 éves kislány születésnapjára készitett tortám...

csupa csupa csokitorta, marcipán bevonattal...

   
ANYÁK NAPI TORTA
   
gyereknapi kincsesláda-

torta

   
férjem szülinapjára készült, 1 kg marcipán, 28 tojásból piskóta, 20 tojás van a fözött vajaskrémes töltelékben :-) a végeredmény 4-5 kg...  
   

HÁZI KENYÉR

VÉGY EGY JÓ KIS BÚBOS KEMENCÉT... MÉRJ KI 60 DKG LISZTET, 2 KISKANÁL SÓT. 

 3 DKG ÉLESZTŐT FUTASS FEL KIS CUKORRAL ELKEVERT 1,5 DL TEJBEN. eZT ÖNTSD BELE A LISZTBE+ 1,5 DL VIZET IS. DAGASZD BE. HAGYD KELNI 40 PERCET. GYÚRD

ÁT, FORMÁZD, KELESZD ÚJABB 20 PERCET. VÁGD MEG A TETEJÉT ÉLES KÉSSEL 2 HELYEN, KEND MEG KIS VIZZEL A TETEJÉT ÉS TEDD BE A JÓL FELFÜTŐTT KEMENCÉCBE. ZÁRD RÁ AZ AJTÓT ÉS 1 ÓRA MÚLVA VEDD KI.  KEND MEG ISMÉT VIZZEL , TAKARD LE EGY RONGGYAL, VÁRJÁL KB 20 PERCET.. SZELETELD FEL..

 
   
Alex 2. szülinapjára

készült torta..35 tojsából piskóta+főzött csokis vajkrém... 1 kb marcipán+vmennyi cukormassza.....

 
   
TESÓM SZÜLINAPJÁRA KÉSZÜLT..  
   
  RÉPA TORTA! (RÉPA MUFFIN)

Nagyon gyorsan elkészül és a répa izét nem érezni! Sok ismerösömmel megkóstoltattam, aki óckodtak tőle, mert répa--Mondanom sem kell: imádják!!

Hozzávalók:

5 dl liszt, 5 dl reszelt répa (nem árt ha az aprólyukun reszeljük, de készitettem már úgyis, hogy a nagy lyukuval volt reszelve), 3 dl étolaj, 4 egész tojás, 2,5 dl cukor (vagy csak 2 dl és 2-3 evőkanálnyi méz..sokat dob az izén, de nem dominál a méz), 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbona, izlés szerinti mennyiségű fahéj.

Elkeverem a tojásokat, cukrot, mézet, étolajat (fél perc sincs), beleteszem a lereszelt répát, lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat (szóval minden mást)

Én muffin formákban szoktam sütni,kb.  20 db jön ki ebből az adagból, de ez függ muffin mérettől is.

180 C-os sütöben sütöm, kb 14-15 perc lehet. Lényeg, hogy nem szabad szárazra sütni!! Ez a szive- lelke! Fogpiszkálóval kell próbaszúrást végezni és ha nem ragad már rá a tészta akkor jó!

Akkor a legfinomabb amikor kihült már!

Ha sima tespiben sütjük, akkor elvileg 180 C-on 40-45 perc van irva, de nyilván függ attól mekkora tepsibe tettük, milyen vastag vagy vékony...

 

 
   

 

MÉZES KRÉMES

Beleütök egy fazékba egy egész tojást, rá 3 dkg zsirt, 1 kiskanál szódabikarbónát, 2 nagy evőkanál mézet, 15 dkg cukrot, 4 kanál tejet.

Folyamatosan kevergetjük tűz fölött. Amikor elkezd forrni, onnantól 4-5 percig kell kislángon kevergetve főzni.

Ha kész, lezárjuk, beleteszünk 37 dkg lisztet. Általában fakanállal elkeverhető, csak a végén nehezebb. Nem szabad megvárni, hogy kihüljön és majd utána belekeverni! Egyből forrón kell!

Majd 3 részre vágni, nyújtani, sütni. Kb 1,5 mm vékonyra kell nyújtani!! Sütni 170 fokon kb 4-5 percig kell.

Krém:  5 dl tejben , 4 púpos kanál búzadarát megfőzünk. Kihűtjük. Egy tálban kikeverünk 18 dkg vajat vagy margarint, 5 nagykanál porcukrot, 1-2 vaniliás cukrot. Összekeverjük a kihült tejbegrizzel.

Megtöltjük a kihült lapokat. Tetejére jön egy csokimáz:  5 kanál cukrot, 2 kanál kakaót, 3 kanál vizet beleteszünk egy lábosba, felfőzzük lassú tüzön (végülis csak a cukrot kell elolvasztani) Ha kész, lezárjuk egyből beleteszünk 5 dgk vajat. ezt öntjük a kész süti tetejére. Pár óra múlva puhul meg. Én este sütöm, másnapra jó..

Ha mindent jól szervezek 1 óra alatt totál kész van!

 

ALEX NÉVNAPI TORTÁJA (Ő RENDELTE EZT A FAJTÁT)  
   
epres Charlotte-torta anyu szülinapra Hozzávalók:

 30-40 dkg eper kis cukorral turmixolva. 2-2.5 dl epres joghurt. 5 dl tejszin. 1 csomag étkezési zselatin. Porcukor. Piskóta. Lekvár.

Lekváros piskóta tekercset kel késziteni. Felvágni fél-1 cm -es darabokra. kirakni vele egy kifolpackozott tálat.

Fel kell verni az 5dl tejszint. Belekeverni az eperturmixot, joghurtot. Zselatint feloladni 3 dl vizben. (tűzön melegitve, de forralni nem kell)

Ha kicsit visszahült a zselatin, belekeverjük a porcukorral készre izesitett epres tejszinhabba.

Keverjük-keverjük, hogy homogén legyen.

Beleöntjük a piskóta tekerccsel kibélelt tálba. tetejére is piskóta tekercset teszünk.  (ha egyszerüsiteni akarjuk, akkor a tetejére sima piskóta kerül)

Hűtöben hagyjuk megdermedni. Majd óvatosan tálra boritjuk. (én előtte egy kicsit forró vizben tartom a tálat, mert a zselatin fellazul a szélén igy)

   
dórinak a 4. szülinapjára készült csokitorta
   
DARÁZSFÉSZEK

 

2,5 dl tejben, 4 dkg cukorral felfutattunk 2 dkg élesztőt.  Hozzáöntjük a 40 dkg liszthez amiben csipetnyi só van, 2 tojás sárgája és 15 dkg olvasztott margarin.  lágy de nem ragacsos tésztát gyúrunk belőle. (kell még 5-10 dkg liszt) Kelesztjük 40 percet.

Közben 10 dkg margarint elkeverünk 14 dkg cukorral.

Kinyújtuk a megkelt tésztát téglalapalakúra, rákenjük a vajas cukrot, megszórjuk 10 dkg darált dióval. Feltekerjük, majd szeleteket vágunk, tepsire fektetjük és sütjük 200 fokon. Kb 10 -12 perc sütés után meglocsoljuk 1,5 dl tejben felolvaszott 4 dkg cukorral és 1 vaniliás cukorral. készre sürjük (kezdjen el kicsit pirulni, kb még 15 perc)

 

   
Tejszines gesztenye torta

csokis piskóta lapook.

5 dl tejszint felverek. beleteszem a felolvasztott zselatint (1 csomag kb 3 dl vizben felfözve,

de nem öntöm mindet bele), beleszórom a lereszelt gesztenyepürét.

megtöltöm..tetejét megszóróm gesztenyével.

   
ALEX 3. SZÜLINAPJÁRA KÉSZÜLT TORTÁK (a focipálya a  szokásos fözött vajas csoki krémmel, a kocsi perdig répatorta)
   
POZSONYI KIFLI

EGYSZERÜEN TÖKÉLETES! KIPRÓBÁLÁSA KÖTELEZŐ!

 

26 darab kiflihez:
 
  • 40 deka liszt
  • fél mokkáskanál sütőpor
  • 16 deka vaj
  • 6 deka porcukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 2 púpos evőkanál tejföl, esetleg kicsivel több kellhet,
  • fél mokkáskanál porélesztő 2 evőkanál tejben elkeverve
  • a lekenéshez 2 tojássárgája, és egy fehérje

A lisztet sütőport és a porcukrot egy tálba szitálom, hozzáadom a sót, és elmorzsolom a darabkra vagdosott hideg vajjal.

Az előzőleg tejjel elkevert és feloldott porélesztőt elkeverem a tejföllel és a tojások sárgájával és gyorsan összegyúrom a liszttel egy sima rugalmas tésztává. Cipót formálok belőle és letakarva fél órát pihentetem a konyhában.

26 részre osztom a tésztát. Mindegyik gombócot kerekre, majd kicsit oválisra nyújtom, a széleit körbe bekenem tojásfehérjével. A tölteléket hosszában ráhelyezem a tésztára, és feltekerem, majd a "varrattal" lefelé tepsire fektetem. Tojássárgájával lekenem a kifliket, és jó fél óráig letakaratlanul hagyom szikkadni a konyhában.

Mikor már nem ragad a tojássárgája, lekenem tojásfehérjével és újabb fél óráig szikkadni hagyom, de most hűvös helyen. Fogpiszkálóval 3 helyen megszúrkálom a kifliket, hogy ne repedjenek szét a keletkező gőztől, majd 180°C-ra előmelegített sütőbe tolom, és aranybarnára sütöm.
 

Máktöltelék:

A töltelékhez felforralok kb. 1,5 dl tejet 20 deka cukorral, 2 cs vaníliáscukorral és egy citrom reszelt héjával. Beleöntök 50 deka darált mákot és 1-2 percig f
őzöm, majd azonnal egy nagy tányérra öntöm, elkenem és fóliával letakarva teljesen lehűtöm. Így nagyon könnyen lehet adagolni, ugyanis kiskanállal szépen le lehet vágni egy csíkot a megdermedt töltelékből.

Dióval ugyanígy készül a töltelék!

 

ARANYGALUSKA

40 dkg liszt
2 evőkanál cukor
fél mokkáskanál só
1 evőkanál olivaolaj (ÉN SIMÁT RAKTAM., NEM OLIVÁT)
2 evőkanál natur joghurt
3 tojássárgája
2,5 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
 

FELFUTTATJUK  VMENNYI CUKROS (2 KISKANÁLNYI) MELEG VIZBEN (MONDJUK A FELÉBEN) 2 DKG ÉLESZTŐT.

HA KÉSZ, ÖSSZEKEVERJÜK A TÖBBI HOZZÁVALÓVAL, DAGASZTJUK. (ÉN GÉPPEL SZOKTAM, KB 7-8 PERCEN ÁT). KELESZTJÜK KB 3/4 ÓRÁN ÁT (EZALATT  MINIMUM DUPLÁJÁRA MEGKELT).

ÁTGYÚRJUK, KINYÚJTJUK KB 1 CM MAGASRA.POGÁCSASZAGGATÓVAL (VAGY POHÁRRAL) KISZAGGATJUK.  LERAKUNK EGY SORT A TEPSIBE, MEGKENJÜK OLVASZTOTT VAJJAL VAGY OLAJJAL (ÉN OLAJAZTAM), MEGSZÓRJUK CUKROS DIÓVAL)

MAJD RÁRAKJUK KÖVETKEZŐ SOR TÉSZTÁT. ÉN 3 SORT SZOKTAM EGYMÁSRA TENNI.

(ÉRDEMES ÚGY CSINÁLNI HOGY ELŐSZÖR A TEPSI EGY KIS RÉSZÉN  KIRAKNI EGYMÁSRA A 3 RÉTEGET, AZTÁN SZÉLESITENI MÉG HA KELL. AZT AKAROM EZZEL MONDANI, HOGY HÜLYÉN JÖNNE KI HA LERAKJUK AZ EGÉSZ TEPSIBEN AZ ELSŐ SORT, TALÁN MÉG A 2.-AT IS DE A 3.SORT MEG ÉPPEN HOGY EL TUDJUK KEZDENI MERT ELFOGY A TÉSZTA.)

HA KÉSZ VAGYUNK A RÉTEGEZÉSSEL (AMIT UGYANÚGY KENÉS+DIÓS SZÓRÁSSAL FEJEZÜNK BE), KB 20 PERCET KELESZTJÜK, MAJD MEHET A  170-180 FOKOS SÜTŐBE..

KB 20-30 PERCET SÜLT (AZT HISZEM)

MELEGEN A LEGFINOMABB, AHOGY HÜL KICSIT KEMÉNYEDIK, DE JÓ ÚGY IS.. DE MEG LEHET MIKRÓZNI KICSIT...

VANILIA SODÓT KÉSZITÜNK HOZZÁ (JOBB HIJÁN PUDINGOT)

AMIT ÉN CSINÁLOK HOZZÁ:

FELVEREK 4 EGÉSZ TOJÁST KB 10 KANÁL CUKORRAL HABOSRA(INKÁBB A VÉGÉN CUKROZOM MÉG, MINTHOGY TÚL ÉDES LEGYEN), BELEKEVEREK 4-5 EVŐKANÁLNYI LISZTET, HIGITOM KIS MELEG TEJJEL, MAJD BELEÖNTÖM A MEGMELEGITETT 1 LITER TEJBE. TESZEK HOZZÁ KB 5 DKG TEAVAJAT IS. FELFORRALOM ÉS 1-2 PERCET FŐZÖM.

AHOGY HÜL, SÜRÜSÖDIK MÉG.

 

 

   
MEDITERRÁN CSIRKEMELL

 

hozzávalók: 3 fél csirkemell, 2 kalifornia paprika, 1 doboz hámozott paradicsom konzerv,

30 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl fehérbor, 1,5 dl tejszin, izlés szerint olivabogyó.

 

Felszeletelek hagymát, megdinszetelem, majd amikor majdnem jó, ráteszem a kis kockákra

feldarabolt kaliforniai paprikákat. (lehet zöld-sárga-piros vegyesen, annál szebb)

Ha ez puhult valamennyit, mehet rá a felszeletelt gomba. A gomba ha már megdinsztelődött, mehet

rá a konzerv paradicsom (nem püré,  darabos paradicsom konzerv  -kb 180 ft egy doboz)

Összerottyantjuk.

Egy kevés fehérbort lehet még beletenni izlés szerint.

A csirkemelleket szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk ,elősütjük (pici olajon mindkét oldalát

megsütjük picit). Majd tűzálló edénybe helyezzük. Ráöntjük a "lecsó" szerüséget, fedő alatt egy kb fél

órát sütjük. Megnézzük puha-e, ha igen, akkor hozzáöntjük a tejszint meg rászórjuk az olivabogyót

(ez lehet fekete vagy zöld oliva is, mindegy)

Sütjük amig kicsit megpriul.

Eredeti recept szerint főtt (masni)tésztával kell tálalni, mi csak igy natúr esszük.

   
Knédli (cseh gőzgombóc)

 

40 dkg liszt, 1/3 kockaélesztő, 1 tk só, csipet cukor, 1 dl viz, 1,5 dl tej.

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben pici cukorral. Összekeverjük a lisztet, sót, ebbe öntjük

a felfuttatott élesztős tejet +a vizet. Jól megdagasszuk (gyúrni gyúrni gyúrni)

meleg helyen kb 40 percig kelesztjük (kb duplájára). megformázzuk (van aki egyben egy nagy

 gombócot csinál belőle és azt gözöli meg, lehet kisebb gombóckákat, lehet hengert....)

Újrakelesztjük kb 20 percet.

Edényben kis vizet forralunk, erre tesszük a valamit amin kigőzöljük a knédlit (én fröccsenés gátlón

 készitem..van akinek van eredeti knédli  főzője, de jó lehet pároló edény is) rátesszük a gomcócokat

, folpackkal lefedjük, de csak lazán, hogy meg tudjon nőni... de a gőzt le kell zárni, ne jöjjön ki a meleg

és lassú tüzön készitjük.

amikor úgy itéljük meg hogy félig jó, akkor megforditjuk . Aki egyben készitette el nagy gombócnak

annak 40 perc kellett a készre gözöléshez.

Én kisebb gombócot/hengert készitettem igy kb a 20 perc körüli idő kellett neki. Felszeletelve tálaljuk.

Szokták izesités nélkül (igy)késziteni, ekkor vadashoz, sült kacsához, stb kajákhoz jó. De leehet úgy is,

 hogy lekvárral megtölteni a gombócokat (amikor formázzuk) és kifőzve cukorral, mákkal kinálni.

   
   
   
"A" túrós batyu

 

Hozzávalók (kb 24 darabhoz)

A tésztához:

3 dl tej
csipet só
10 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 db tojás
3 dkg élesztő
60 dkg rétesliszt (hivatalosan rétesliszt, de én finomlisztből csináltam)

A töltelékhez:
40 dkg tehéntúró
1,6 dkg búzadara
1,2 dkg bourbon vaníliás cukor
4,5 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja

A kenéshez:
1 db tojás

 

Először a tésztát készítjük el. Az összetevőket egy tálba mérjük - ügyelve, hogy az élesztő közvetlenül ne érintkezzen a sóval! -, majd simára dagasztjuk a tésztát. A kész tésztát kétszeresére kelesztjük kb 40 perc alatt.

A megkelt tésztát lisztes asztalon kb 5-7 mm-esre  nyújtjuk, és 24 db szabályos négyzetre vágjuk.

Most gyorsan elkészítjük a túrótölteléket. Az összes összetevőt egy tálba tesszük, és alaposan eldolgozzuk.

Mindegyik négyzet közepére egy kanálnyit teszünk a túrótöltelékből. A tészta négy sarkát felül, középen összefogjuk. Egyet csavarunk rajta s közben a nyílások széleit erősen összenyomkodjuk, hogy a túrótöltelék ne jöjjön ki sütés közben. A kész batyukat kiolajozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Egy tojással lekenjük, pihentetjük 20-25  percet. (addig melegedhet  asütő 180 fokra)

Elõmelegített sütõben 180 C-on 30-35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.

 

 

"A" csokis sütemény

Ez egy alap torta-, süti recept. Ebből készülhet csokis muffin,vagy meg lehet krémmel tölteni, vagy beirok egy csoki mázat, ezzel (+tejszinhabbal) is isteni. Vagy éppen hólabda...De üresen is elfogy az utolsó morzsáig. Ha melegen esszük, azért izlik, ha hidegen...azért. Csésze alatt az amerikai "cup" mérték értendő, ami egy 2,5 dl-es pohárnak felel meg, ezzel kell kimérni.

3 csésze liszt
2 csésze cukor
1/2 csésze cukrozatlan kakaópor
2 teáskanál szódabika
1  csipet só

2 csésze forró víz
3/4 csésze olaj
2 evőkanál fehér ecet
1 evőkanál nescafé granulátum
1 evőkanál vanília kivonat

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, olajozz ki spray-jel 2 kerek 20 cm átmérőjű tortaformát.
Keverd el a száraz hozzávalókat egy nagy tálban.
Keverd el a vizet, az olajat, az ecetet, a nescafé-t, és a vaníliát egy nagy mérőpohárban.
Keverd hozzá a száraz hozzávalókat, amíg elegyednek.
Felezd el a tésztát a 2 sütőformába és süsd kb 25-30  percig, amíg a közepébe szúrt fogpiszkálón nem marad tészta. /Tűpróba/
Hagyd 15 percig hűlni a tésztát egy rácson, majd borítsd ki a rácsra.
 

Csokis máz (+tejszinhab)

1 darab / 8 ek / vaj

1,5 csésze cukor
1 1/4 csésze cukrozatlan kakaópor
csipet só

1 1/4 csésze zsíros tejszín / Créme Fraiche
1/4 csésze tejföl
1 tk nescafé granulátum
2 tk vanília kivonat (vagy vanilia por stb)

Olvaszd meg a vajat egy nagy lábosban.everd bele a cukrot a kakaóval és a sóval.Keverd a zsíros tejszínt a tejföllel, a nescafé granulátummal egy nagy mérőpohárban amíg sima lesz.
Add ezt a krémes keveréket a csokihoz, amíg megolvad.
Főzd amíg a cukor felolvad és a keverék sima és forró lesz. Ne forrald!!
Kapcsold le a tűzhelyt és add hozzá a vaníliakivonatot.
Hűtsd le szobahőmérsékleten, amíg kenhető lesz, akkor kend a tésztára. De mi nem mindig kenjük rá, hanem amikor felszeleteljük, akkor tesszük rá a tetejére +a tejszinhabot.

 

   
Hólabda

A fent leirt csokis süti az alapja. egy kb 36*24 cm-es tespiben sütöm meg a fenti adagot. Ha kihült, pogácsa szaggatóval kiszaggatom.

Majd következik a legjobb fözött vajas krém:

3 egész tojást felverek 12 dkg cukorral (géppel 3-4 perc), gőz fölött sürüre fözöm (kb 5-6 perc lehet) Hagyom kihülni.

Közben már mig a süti sült, elinditom a keverőgépet és a 20 dkg vajat habosra keverem. Lehet sima teavaj (ezzel jóval keményebb lesz a krém amikor betesszüka hütőbe), de lehet ráma is (ezzel egy lágyabb krémet kapunk)

Szóval ha kihült a fözött krém teljesen (vaj ne olvadjon el benne), akkor mehet bele a vaj, és még együtt szoktuk egy kicsit keverni. Félbevágjuk vizszintesen a kiszaggattott köröket. Megtöltjük a kis  a krémmel. Majd megkenjük vékonyan kivül is. Csak annyira, hogy tapadjon rá a kókuszreszelék. Jól behütjük!!

   
  A LEGJOBB FŐZŐTT-VAJAS KRÉM!!

3 egész tojást felverni 12 dkg cukorral (géppel pár perc). Gőz fölött sürüre főzni (pár perc). Kihüteni.

20 dkg vajat vagy margarint géppel habosra keverünk, ha kihült a fözött krém, összekevrjük a kettőt, még kicsit habositjuk (mondjuk 10 perc)

 

Lehet csokis krémet is csinálni, akkor a 3 egész tojáshoz +12 dkg cukorhoz teszünk 4 dkg kakaóport is (nem cukrozottat!) a további ugyanaz (főzés), kikevert vajjal keverés.

Nagyon jó  piskóta töltésre is.

   
Alex névnapi tortája
   
CALZONE

TÉSZTÁJA pizzatészta:

  • 50 dkg liszt
  • 1,5 tk. só
  • 3 ek. olívaolaj
  • 3 dl víz
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg élesztő

A hozzávalókból rugalmas, kicsit inkább lágyabb, mint keményebb tésztát dagasztok. Kenyérsütőgépben            is készíthető. Duplájára kelesztem, majd 8-9 egyforma darabba vágom. Kör alakúra nyújtom őket, kb.              2 mm vastagra. Kb. akkorák lesznek, mint egy kistányér. Egyik felére halmozom a tölteléket, nem sajnálom, ráhajtom a másik felét, a szélét körbe visszahajtogatom. Sütőpapírral bélelt tepsin hagyom őket kelni 20-30 percig. Lekenem tojással, villával megszúrom a közepét, hogy a gőz távozni tudjon. 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütöm, vagy míg eléri a kellő színt.
 

egy töltelék példa:

  • közepes fej hagyma, vagy egy darab póréhagyma
  • 30 dkg darálthús
  • 20 dkg gomba
  • 10 dkg füstőltsonka
  • 1 g zúzott fokhagyma
  • 2-3 db paradicsom
  • kaliforniai paprika
  • só, bors, 
  • petrezselyemzöld
  • reszeltsajt

(de lehet csinálni sonkásat, sajtosat, tojásosat, párizsisat stb)

A tölteléket lehet variálni attól függően, épp mi van itthon, mit kell sűrgősen felhasználni. ezek a hozzávalók általában benne vannak, de ízlés szerint variálhatók.
Kevés olajon megfonnyasztom a hagymát, ráreszelem a fokhagymát. Jöhet rá a hús, ami fehéredésig pirítok. a darált vagy apró darabokra vágott füstöltsonka. A gombát néha sajtreszelőn reszelem le, Sózom, borsozom.  A paradicsom héját lehúzom (pár másodpercre forrásban lévő vízbe dobom, majd azonnal lehűtöm), apró kockákra vágva teszem a húshoz. Az egészet közepes lángon puhára párolom. Vigyázok, hogy ne szárítsam ki, szaftos maradjon a ragu. Csak a legvégén adom hozzá az apróra vágott kaliforniai paprikát és a szintén aprított petrezselyemzöldet. Langyosra hűtöm. Ezután keverem hozzá a reszeltsajtot.

Tálaláskor teszek az asztalra síma tejfölt, meg  chiliszósszal kikevertet. leharapjuk a calzone csücskét, majd belecsorgatjuk. A forró töltelék és a csípős, savanykás, hideg tejföl mennyekbe emeli a calzonét.
 

Isteni linzer

42 dkg liszt.     25 dkg margarin.     16 dkg porcukor.   3 tojás sárgája.

A vajat elmorzsoljuk a liszttel +a cukorral. Végén beletesszük a tojások sárgáját.

Átgyúrjuk. Betesszük a hütőbe egy fél órára (hogy ne legyen túl meleg...azaz ne ragadjon).

Kinyújtom, formázom. Sütni sütőpapiron szoktam, 180 celsiuson. Nem szabad sokáig. A hogy kivesszük megkeményedik, de épp ezaz, hogy nem lesz kemény!!  (ha nem sütjük túl.. érdemes kivenni egy felet és megkóstolni, nehogy túlsüljön)

 

   

MENNYEI PAVLOVA TORTA

A tortalaphoz: 4 tojásfehérje, 10 kicsit púpos evőkanál porcukor (kb. 20 dkg), a cukorba belekeverve egy vaníliarúd kikapart belseje (esetleg egy csomag vaníliás cukor), csipetnyi só, egy kiskanál ecet, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő.

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 150 fokra (légkeveréses sütőnél 130 fokra).

A tojásfehérjékből, fokozatosan hozzájuk adva a cukrot, kemény habot verünk. (A habnak olyan keménynek kell lennie, hogy ha késsel belevágsz, stabilan megmaradjon a vágás nyoma.)

Hozzákeverjük a csipetnyi sót, az ecetet és a keményítőt és tovább verjük a habot még 2-3 percig.

Egy sütőpapírra fekete filctollal egy 20-22 cm átmérőjű kört rajzolunk. A sütőpapírt megfordítjuk és egy tepsibe rakjuk. A kör remélhetőleg átlátszik a másik oldalra is! A habot a körvonalon belülre halmozzuk úgy, hogy egy lapos korongot kapjunk, aminek a közepe kicsit mélyebb, mint a széle.

Az óriáshabcsókot a sütőbe tesszük. A sütési idő 90 perc. Közben a sütőt egyszer sem szabad kinyitni. Sőt, a másfél óra leteltével meg kell várni, hogy a sütő kihűljön (ez még legalább 30 perc), és a sütőajtó csak ezután nyitható ki.

Miközben a hab hűl, a tejszínből a cukorral kemény habot verünk. A gyümölcsöket megtisztítjuk, és ha kell feldaraboljuk.

A kihűlt habcsókot egy tortatálra tesszük.

A tetejére halmozzuk a tejszínhabot, arra pedig a gyümölcsöt.

   
Amerikai palacsinta (Jamie Oliver)

Hozzávalók 2-4 személyre:
3 nagyobb tojás,
120 g finomliszt,
1 púpozott kávéskanál sütőpor,
1,5 dl tej,
1 csipet só.
Először válaszd szét a tojások fehérjét és sárgáját külön-külön tálba. A sárgájához add hozzá a lisztet, a sütőport és a tejet, keverj belőlük sűrű, sima tésztát. Kemény habbá verd fel a tojásfehérjét a sóval. Ezt könnyedén forgasd bele a tésztába - s az máris bevetésre kész. Mérsékelt tűzön forrósíts fel egy teflon palacsintasütőt. Önts bele egy kis tésztát, és süsd néhány percig, amíg arany színt nem kap, és szilárdulni nem kezd. Ekkor szórd a még nyers oldalára választott ízesítődet (lásd alább), és egy tompa hegyű késsel vagy lapáttal fordítsd a palacsintát a másik oldalára. Addig süsd, amíg mindkét oldala szép aranyra nem sül. Készíthetsz csinos kicsi vagy nagyobb méretű palacsintákat, ahogy tetszik. Meglocsolhatod őket egyszerű juharsziruppal, de kóstold meg akár egy kis vajjal vagy tejföllel. Ha más ízesítőre vágysz, próbálj ki egyet ezek közül. . .
      Friss főtt kukorica - ropogósra sült húsos szalonna vagy bacon áfonya - banán - párolt alma - reszelt csokoládé - meg ami csak eszedbe jut. . .

   
Sütőben sült tejberizs

fantasztikusan jóóóó!

15 dkg rizst felteszünk főne 2 dl vizben. Ha beszivta, felöntjük az 5 dl tejjel, 5 dkg cukrot teszünk bele, egy vaniliás cukrot, 2 dkg vajat.ű

Felforraljuk (vagy legalábbis majdnem..célja csak annyi, hogy ne a sütben kelljen átmelegednie). tálban (tepsibe, jénaiba stb) öntjük, lefedjük.

170-180 Fokos sütöben kb 1 óra kell neki. Fél óra elteltével ránéztem, picit átkevertem hogy van -e még leve. Volt. Aztán egy 10 perc múlva megnéztem, megkóstoltam, már majdnem puha volt, és öntöttem alá még egy kis tejet. Kb 10 perc múlva ismét megnéztem, még picit tejet ettem hozzá, mert még puhábbra szerettem volna. Igy kb 1 óra elteltével lett jó.

Nagyon finom állagú lett, teljesen más mint a sima tejberizsé.

Szerintem szuper pl. gyümölcsrizs alapnak is, biztos isteni lesz vele!

   
   
MANDULÁS-NARANCSOS KEKSZ (dolce vita konyhájából)

 

Hozzávalók: 10 dkg liszt, 15 dkg őrölt mandula, 4 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 1 kis tojás, fél tasak sütőpor, pár csepp mandulaesszencia (vagy aroma), 10 dkg kandírozott narancshéj

1. gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit (lágyabb lesz, mint a hagyományos vajas tészta, ha nagyon ragad, kis lisztet tegyünk még hozzá)
2. Gyúrjunk két hengert belőle, folpackozzuk le, tegyük a hűtőbe 1 órára
3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokon
4. Karikázzuk fel a hengereket, fél cm szélesen (nem lesz szép sima a vágási felület, a végeredmény kicsit borzas lesz, hasonló mint pl. egy kókuszos habcsók), tegyünk sütőpapírt egy tepsibe, egymástól kellő távolságra helyezzük el a karikákat, kb a duplájára terül szét. 10-12 percig süssük.
 

   
NEW YORK-I SAJTTORTA

 

HOZZÁVALÓK:

1 nagy tejfölből készitett krémsajt (mascarpone), 1 egész tojás, kb 8 dkg cukor, kis vaniliás cukor,

1 citrom reszelt héja, fél citrom leve, 2 evőkanál (lapos) liszt

tésztája: 1 csomag györi omlós keksz , akármilyen izben!, 7 dkg vaj.

 

Vajat megolvasztjuk, kekszet morzsásra törjük (nem kell hogy por legyen, legyneek benne kisebb nagyobb darabok), ráöntjüka vajat, elkeverjük, tortaforma aljába nyomkodjuk (sütöpapiros formába)

Elkeverjük a tojásta cukorral, beletesszük a többi hozzávalót, lassan simára keverjük (nem kell nagy fokozaton és sokáig, az a lényeg, hogy sima legyen, nem az hogy levegős!)

Ráöntjük a tésztéra, 170 fokos sütöben 25 percet sütjük.

elkeverünk egy fél nagy tejfölt (v ki mennyit akar) kis cukorral (izlés kérdése), ráöntjük a torta tetejére és egy 5 percre visszatesszük a sütöbe még.

Kihütjük, hütőbe tesszük, másnapa legjobb fogyasztani. Érdemes hozzá valami gyümölcs mártást kinálni (áfonya, eper, szeder, erdei gyümölcs)

   
Kókuszos meglepetés (1 adag)

Hozzávalók:
1 tojás, 20 dkg liszt, 2 dkg margarin, 125 ml tej, 1.5 e.kan. méz, 20 dkg porcukor, 1/2 cs.sütőpor

Krém:
10 dkg kókuszreszelék, 4 dl tej, 4 evőkan. liszt, 20 dkg porcukor, 20 dkg habosított Rama

Tetejére:
kókuszreszelék
kakaópor

A tészta öntözéséhez szirup:
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál cukor
1 dl forró víz

Elkészítés:
A tésztához a margarint, cukrot,tojást habosra keverjük,hozzáadagoljuk a tejet, a mézet,majd a sütőporral elkevert, és átszitált lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük, (ez kb az A4 méretű tepsibe való adag) majd leöntjük a sziruppal,amit előzőleg kissé összeforraltunk.
A krémhez a tejet felforraljuk a cukorral, felöntjük vele a liszttel elkevert kókuszt,s ismét felfőzzük.
A margarint egy csipet sóval felhabosítjuk, és elkeverjük az előző kihűlt krémmel.
A krém a sziruppal megöntözött tészta tetejére kerül, megszórjuk kókusszal, és inkább csak díszítés gyanánt,kis kakaóporral meghintjük.
   
Alex névnapi tortája

 

(80 dkg vaj, 25 tojásból piskóta stb)

   
A TÖKÉLETES PROFITTEROL

 

Recept kb. 50 db-hoz: (én a felét szoktam elkésziteni)

 
A fánkokhoz 

 7 db tojás

2 dl ml víz
2 dll olaj
20 dkg liszt
Csipet só
Csipet cukor

 
A töltelékhez és az öntethez:

 
15 dl ml  tejszín (30%-os)
15 dkg fehércsokoládé
30 dkg tejcsoki (minőségi pl milka)

Az olajat, a vizet a csipet sóval és a csipet cukorral, tegyük fel forrni. Ha felforrt adjuk hozzá a lisztet.

Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, illetve reszteljük, amíg el 
nem válik az edény falától. Ekkor vegyük le a gázról. Keverjük tovább robotgéppel és közben óvatosan adagoljuk bele a tojásokat.

A tojásokkal keverjük simára a tésztát. Töltsük nyomózsákba az anyagot és dresszírozzunk kb. 4 cm átmérőjű félgömböket. Tartsunk közöttük legalább 5-6 cm távolságot. Ha nincs nyomózsákunk, két vizes kanállal formázzunk galuskákat. 180 C-fokos előmelegített gőzös sütőben (gőzös sütő hiányában spricceljük meg vízzel a tésztát) 20-25 perc alatt süssük aranybarnára a terméket. A sütés első 15 percében ne nyissuk ki a sütőajtót, mert összeesik a fánkocska.

Sütés közben repedések keletkeznek a fánk felületén. Akkor sült át biztosan, ha a repedései és a felülete többi részei is egyenletesen aranybarnák. A sütőben alaposan felfújódott a fánkunk és a közepe üreges lett.

krém:

Mérjük ki külön edénybe a két csokoládét, a tejszínt pedig forraljuk fel. A felforrt tejszínből 5 dl- t mérjünk a fehércsokoládéra. Majd habverővel vagy botmixerrel keverjük csomómentesre.

A maradék 10 dl ml tejszínt öntsük a tejtcsokoládéra. Ezután mindkét öntetet le kell hűtenünk legalább 9 C fokosra, de az sem baj, ha hidegebbre. Ezért ezt a műveletet érdemes órákkal korábban elvégezni.
A lehűlt fehércsokoládés krémünket lassú fokozaton verjük fel. Legyünk óvatosak, mert ha gyorsan keverjük vagy, ha túl sokáig akkor betúrósodik. Csak addig habosítsuk, míg tartása nem lesz.

A felvert krémmel töltsük meg a fánkokat. (aljukra kis lukat szúrunk és ott töltjük be, vagy tetejét levágjuk és úgy)

Kissé habosítsuk ki a tejcsokoládés krémet is, de ez maradjon folyékony. A habosítással csak egy lazább szerkezetet szeretnénk adni a krémnek, hogy szebben takarjon. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy belemártunk egy hablapátot. Húzunk bele az ujjunkkal egy csíkot, és ha nem folyik össze, akkor megfelelő tartása van a krémünknek.
A tejcsokis öntettel öntsük le a betöltött fánkokat, vagy egyesével mártsuk ki mindet. Érdemes elkészítés után legalább két órát hűtőben pihentetni, hogy összeérjenek az ízek.

 

   
Mandultatorta narancsos kremmel (ikea mandula torta)


Melegitsd fel a sutöt 175Cfokra, majd egy sutölapra tegyel sutöpapirt es rajzolj fel a papirra 2db egyenkent 22cm átmeröju kört.  Darálj meg 150gr mandulat, +vagj meg közepesen finomra 50gr-ot. Keverd el a mandulat 1 pupozott ek liszttel, majd verj fel 4 db tojásfeherjet nagyon kemenyre 1,5 dl kristålycukorral.
Keverd el óvatosan a nagyon keményre felvert tojásfeherjet a mandulás keverekkel, oszd a masszát ket egyenlö reszre es egyenletesen kend az elöre felrajzolt köralakra. Tedd a 175 C-fokos sutöbe es susd kb 15 percet,  /fontos, hogy csak a kemeny hejat kell leszedni a mandularol, a barna belsö hej maradjon rajta. Én az Aldiban veszem, 20 dkg örölt mandula 400 Ft. Van a Lidlben is de ott nem a barna héjas hanem fehér por/
 
Ha kisultek a lapok, hagyd kisse hulni öket, majd ovatosan, ha mår csak eppen langyosak, vålaszd le a sutöpapirrol es hagyd teljesen kihulni öket.

Vizfurdö felett olvassz fel 75gr tejcsokit (valami jót, pl milka))

A kremhez :

Keverd ki jo habosra a 4db tojås sårgåjåt 1dl kristálycukorral, fokozatosan, amikor a tojássárgája mår jo habos, keverj hozzå 1dl tejszint, majd gy edenyben olvassz fel /csak olvaszd, ne legyen forro!/ 100gr vajat es add hozzå a tojásos kevereket. Állandoan keverve fözd surure.Nagyon kell keverni, es csak kicsi lång legyen alatta! (kb 20 perc ez)
Ha kesz, hagyd kihulni kisse, majd alaposan moss meg egy nagyobb narancsot, reszeld finomra a hejåt, facsard ki a levet es elaposan keverd el a már csak langyos kremmel.
Tedd a kesz tortalapod /amin van csoki/  egy tálcára, kend rå a a krem felet, majd helyezd rå a csoki nelkuli lapot is, arra kend a krem måsik felet es tedd az egeszet 3-4 oråra hutöbe. Ha mår jo hideg, olvassz fel ismet 75gr tejcsokit, öntsd a tortåra es szord meg mandulaforgåccsal.

saját megjegyzések hozzá:
mi első alkalommal tettünk csokit az első lapra, de túl édes volt igy, ezért nem teszünk csokit csak a tetejére.
A krémnek több mint a felét tesszük belülre, a lapok tetejére, felülre pedig kevesebbet.
Mi általábannem a narancsos verziót csináljuk hanem a simát, azaz nincsen benne narancslé és héj. Sima vaniliás, ha tehetem vanilia rúd kikapart belsejét teszem bele még.
Tejcsoki helyett lehet fehércsokival is.
A tetejére nem mindig szórunk  pluszban mandulát. Finom anélkül is
   
Judo-s torta, rendelésre. 20 tojásos piskóta. 4 réteg, fözött vajas csokis krémmel. házi fondanttal bevonva.

végeredmény 2,9 kg fondanntal együtt, azaz 2,3 kg maga a torta. 22*26 cm kb

   
anyu szülinapi tortája. 22 cm-es, 17 cm-es,  13 cm-es tortákból épül fel. Alsó 2 fözött

vajas-csokis, a teteje pedig kókuszos-fehércsokis.

3 adag csokikrém., kb 1,1 kg fondant

   
Rita 2. szülinapra készült csokis torta
   
"unalmamban", csak úgy magunknak készült, amig Rita aludt :-) tejszines csokis krémmel
   
  igy kaptam a receptet.  szerintem kb max 25  *25 cm re lehet nyujtani azt is inkább tepsiben szétnyomkodva, mert "érzékeny" tészta, tört nekem. inkább beletettem és szétnyomkodtam.

fele túrós volt fele alma. az egy km alma szerintem picit sok volt ehhez a fél adaghoz.

túrót fél kg ot kevertem egy tojással, saccra vmennyi talán 3 evőkanálnyi búzadarával, cukor izlés szerint, citromlé.

többminden ugyanúgy készült.

   
Táska torta egy kislánynak. 2 adag fözött vajas krém, 22 cm széles torta 7-8 cm magas, 50-60 dkg marcipán
   
 rendelésre készült tejszines csokis  krémmel (4 lap, 1 adag krém)
   
rendelésre készült Corsica témával. tejszines csokis krémmel 22*29 cm,   1,5 adag krém
   
Anyák napjára készült
   
   
  Nehézpiskóta alaprecept, isteni: http://kiskukta.blogspot.com/2010/11/tortalap.html
   
   
 CSOKIS SZUFLÉ

15 étccsoki, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 tojás+  2 sárgája

Megolvasztom a csokit, belekeverem a lisztet meg a vajat. Külön edényben felverem a tojássárgákat a

porcukorral.. Másik edényben felverem a fehérjét. Csokihoz teszem a cukros-sárgájás krémet, majd végül

beleforgatom óvatosana habot.

kis szuflés edényekben sütöm (vagy csészékben). Ezeket kivajazom előtte.  kb 15 perc kell neki 180 fokon.

 

Citromos szuflé

2 egész citrom leve +héja 3 ek citromlét elkeverünk 10 dkg vajjal + 10 dkg liszttel.  20dkg porcukorot

felverünk 4 tojássárgájával.  2 tojásfehérjét felverünk habnak.. Összekeverjük a citromost, a tojássárgájás habot


és végén bele a fehérjét. 180 fok sütő. vajazott formában kb  20 perc sütés. Meg lehet  szórni. vaniliás cukorral

ha kész

   
CSOKIS ZABPELYHES KEKSZ
  • 15 dkg puha margarin / vaj
  • csipetnyi só
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg barna cukor
  • 1 tojás
  • 15 dkg zabpehely
  • 10 dkg teljes őrlésű tönkölybúza liszt (másfajta is jó)
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5 - 10 dkg mazsola / vagy 10 dkg darabolt csokoládé
  • 1/2 kk szódabikarbóna
  1. A margarint (vagy vajat) csipetnyi sóval habosra kavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, jól kikeverjük, majd a tojással is eldolgozzuk.
  2. Belekeverjük a szódabikarbónás, fahéjjal elkevert lisztet, és a zabpelyhet.
  3. Az összeállított tésztát hűtőbe tesszük kb. 1/2-1 órára.
  4. A masszából kanállal diónyi darabokat tépkedünk, és egymástól kissé távolabbra, papírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket,
  5. majd a megnedvesített kanál hátával korong-formára ellapítgatjuk.
  6. Előmelegített, 180 °C - os sütőben sütjük ki, kb. 12-15 perc alatt.
  7. Ha kisült, kissé még puha a sütemény, kihűlés után ropogóssá válik. Ne süssük túl, mert kiszárad. Kb. 35. db lesz belőle.

megjegyzés: én mazsolát nem tettem bele, csokidarabokat sem, hanem kakaóport szórtam bele...ja, és dupla adaggal

kezdtem, amit jól is tettem, mert 4 gyerek járt rá, mi felnőttek csak kóstolgattuk és majdnem mind elfogyott igyis!

szóval isteni volt..

 

 

   
MÉZESKALÁCS

 

Hozzávalók:

  • 80 dkg liszt
  • 300 g margarin
  • 1,5 dl méz
  • 30 dkg cukor
  • fahéj, gyömbér, szegfűszeg vagy egyszerűen mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

A tészta elkészítése:

A margarint a mézzel, cukorral és a fűszerekkel felfőzzük (nem kell felforrnia, elég 40-50 fokra melegíteni,

 hogy a méz értékes anyagai minél kevésbé sérüljenek). Kihűlés után hozzáadjuk a tojást és a

szódabikarbónával elkevert lisztet, és alaposan átgyúrjuk. Előfordulhat, hogy a liszt minősége miatt

a tésztát puhának, kenődősnek érezzük. Ez esetben gyúrjunk még hozzá egy kevés lisztet.
Ezután a tésztát hűvös helyen néhány órát pihentetjük, célszerű másnapig várni a további munkával.
Lisztes deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk, a formákat kiszúrjuk, majd zsírozott-lisztezett

(sütőpapírral/sütőfóliával bélelt) tepsibe tesszük.
180-200 fokon aranybarnára sütjük. Kb 10-12 perc.
 

 

   

 

28); display: inline !important; float: none; "> Ezután a tésztát hűvös helyen néhány órát pihentetjük, célszerű másnapig várni a további munkával.
Lisztes deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk, a formákat kiszúrjuk, majd zsírozott-lisztezett

(sütőpapírral/sütőfóliával bélelt) tepsibe tesszük.
180-200 fokon aranybarnára sütjük. Kb 10-12 perc.
 

        PÁRIZSI KRÉM

2,5 dl tejszín
25 dkg cukor
12,5 dkg kakaó
35 dkg vaj

A tejszínt a cukorral felforraljuk (110-120 fokosnak kell lennie , ezt körülbelül 5 perces forralással érjük el ) . Hozzákeverjük a kakaót . Majd amikor sima , bársonyos a krém és még meleg , hozzáadjuk a vaj harmadát . Hagyjuk kihűlni . A maradék vajat keverjük habosra . Adjuk hozzá a csokis keveréket , majd a robotgép legmagasabb fokozatán dolgozzuk össze amíg teljesen egyneművé nem válik .

        ZABPELYHES KEKSZ

  1. A margarint (vagy vajat) csipetnyi sóval habosra kavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, jól kikeverjük, majd a tojással is eldolgozzuk. Belekeverjük a szódabikarbónás, fahéjjal elkevert lisztet, és a zabpelyhet.
  2. Az összeállított tésztát hűtőbe tesszük kb. 1/2-1 órára.
  3. A masszából kanállal diónyi darabokat tépkedünk, és egymástól kissé távolabbra, papírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket, majd a megnedvesített kanál hátával korong-formára ellapítgatjuk.
  4. Előmelegített, 180 °C - os sütőben sütjük ki, kb. 12-15 perc alatt.
  5. Ha kisült, kissé még puha a sütemény, kihűlés után ropogóssá válik. Ne süssük túl, mert kiszárad. Kb. 35. db lesz belőle.

megjegyzés: én nem tettem bele sem csokit sem mazsolát viszont kakaóport igen...

 

 

      PROFITTEROL

mivel ennél finombbat, és részletesebbet nem tudok, jöjjön "csak" egy link:

http://farkasvilmos.blogspot.com/search/label/Profiterol